Het Gouden Visum in Portugal

Investeer in Portugal en verkrijg een Gouden Visum voor u en uw gezin

Gouden Visum Portugal: Europa's populaire verblijfsvergunning door investering

Na begin van de wereldwijde crisis in 2008 heeft de Portugese regering snel zijn huiswerk gedaan. Alhoewel Portugal nooit zelf te maken kreeg met een vastgoedbubbel, zo kreeg de bevolking de wereldwijde financiële crisis wel te voelen. Werkgelegenheid nam af, leningen konden niet afbetaald worden en snel ontstond er een overaanbod van vastgoed in Portugal. Omdat vele Portugesen of wel hun lening niet meer konden afbetalen of geen lening voor de aankoop van vastgoed konden krijgen, begon Portugal met het aantrekken van buitenlandse investeerders. Gepensioneerde Noord-Europeanen werden aangetrokken door geen belasting op hen pensioen te heffen. Dit kon dank zij de verdragen ter voorkoming van dubbele taxatie die Portugal met vele Europese landen heeft getekend. Als men meer dan zes maand per jaar in Portugal verblijft en in het land van herkomst een pensioen (of andere inkomsten ontvangt), dan vraagt het land van herkomst in principe geen inkomstenbelasting en ook in Portugal wordt er geen belasting geheven op buitenlandse inkomsten.

Internationale zakenmensen en investeerders uit niet EU of EEG landen werden op hun beurt dan weer aangetrokken door de regeling rond het Gouden Visum. Het Portugese Gouden Visum was het eerste dergelijke programma binnen Europa en is tot vandaag de meest populaire en succesvolle 'verblijfsvergunning door investering' van Europa gebleven. Investeerders worden namelijk niet alleen maar aangetrokken door de prikkelende voordelen van dit visum-stelsel en de lage levensonderhoudskosten in Portugal, maar ook door het feit dat Portugal lid is van de Schengen landen. Hierdoor krijgen niet-Europeanen met een Portugese verblijfsvergunning namelijk toegang tot alle Schengen landen. 

De voordelen van het Gouden Visum in Portugal 

Kiezen voor het Gouden Visum stelsel van Portugal heeft veel voordelen tegenover het kiezen van een ander gouden visum stelsel zoals dat van bijvoorbeeld Spanje. Veel van deze voordelen hebben niet enkel te maken met de rechtstreekse voordelen van het stelsel zelf, maar ook met de voordelen die Portugal als levens- en / of investeringsklimaat biedt.

Zo liggen de levensonderhoudskosten in Portugal veel lager dan in Spanje of Noord-Europa. Portugal heeft één van de laagste criminaliteitscijfers in Europa en biedt een uitstekend onderwijs- en gezondheidssysteem. Portugal heeft 3 grote internationale luchthavens en is gemakkelijk bereikbaar. Per dag zijn er meer dan 300 lijnvluchten tussen Portugal en de rest van de wereld. Portugal is een modern en kosmopolitisch land met een vreedzame en gastvrije bevolking.

Een van de meest aantrekkelijke prikkels van het Gouden Visum in Portugal is de mogelijkheid, om na 5 jaar een permanente verblijfsvergunning aan te vragen en na 6 jaar zelfs de Portugese nationaliteit. Men hoeft dan niet meer in Portugal te verblijven om van de zakelijke en persoonlijke voordelen van dit stelsel gebruik te maken.

Het Gouden Visum van Portugal stelt de houder niet enkel in staat om door Portugal te reizen, maar ook door alle andere landen van de Europese Schengen-zone. En niet enkel reizen is mogelijk, maar ook zaken doen en het aanbieden van zakelijke diensten zijn zonder beperking binnen de Schengen-zone mogelijk.

Ook de eenvoud van het Gouden Visum programma in Portugal is zeer aantrekkelijk. Er worden maar zeer weinig eisen gesteld. Een korte opsomming van de eisen:

  • de investering moet voor een minimumperiode van 5 jaar behouden worden.
  • de fondsen voor de investering moeten uit het buitenland komen.
  • de aanvrager moet Portugal op een legale manier binnen gekomen zijn met een voor de Europese Schengen-zone geldig visum.
  • de aanvrager moet kunnen aantonen dat hij of zij geen strafblad in het land van herkomst of andere eventuele landen heeft.
  • in het eerste jaar moet de aanvrager minimum 7 dagen in Portugal verblijven. Daarna moet hij op zijn minst 14 dagen over 2 jaar tijd in Portugal verblijven.

Zodra men in het bezit is van het gouden visum in Portugal, heeft men verder geen visum meer nodig om Portugal binnen te komen. Men kan dan in eender welk land leven, terwijl men van de voordelen van een woon- en werkvergunning in Portugal geniet, die dan ook nog geldig is voor de andere Europese Schengen-landen. Zelfs familiehereniging is mogelijk en na 5 jaar heeft ook de familie recht op een permanente verblijfsvergunning met de optie de Portugese nationaliteit aan te vragen.

De vereisten voor een gouden visum in Portugal

Ook de vereisten voor het verkrijgen van het Gouden Visum zijn goed gedefinieerd en er bestaan meerdere mogelijkheden. Bij de mogelijkheden wordt rekening gehouden met de specifieke stimulans die uw investering voor het land kan betekenen.

Kopen van vastgoed in Portugal

Als u vastgoed in Portugal met een waarde van € 500.000 of meer koopt, dan komt u in aanmerking voor het Gouden Visum. Als het door u gekochte vastgoedobject ouder dan 30 jaar is of in een stedelijk herstelgebied ligt en u uw aankoop laat renoveren, dan volstaat een investering van € 350.000.

Bij de investering wordt naar het totaal geïnvesteerde bedrag gekeken. Zo hoeft u niet één vastgoedobject ter waarde van € 500.000 te kopen om in aanmerking voor het Gouden Visum te komen, maar kunt u bijvoorbeeld ook 2 appartementen van elk € 250.000 kopen. Alle soorten vastgoed komen in aanmerking.

Overdracht van middelen naar Portugal

Een andere mogelijk voor het verkrijgen van het Gouden Visum in Portugal is het overmaken van financiële middelen naar Portugal. U moet dan een minimaal bedrag van € 1.000.000 overmaken vanuit een buitenlands bank naar een rekening van een Portugese bank die op uw naam staat. U bent volledig vrij in de keuze wat u met dat geld doet en waar of hoe u het investeert. U kunt met dit geld bijvoorbeeld aandelen van Portugese bedrijven kopen.

Creëren van werkgelegenheid

Het creëren van werkgelegenheid in Portugal is een verdere mogelijkheid om het Gouden Visum in Portugal te verkrijgen. Hiervoor is geen minimale financiële investering nodig. U moet wel werkgelegenheid voor minstens tien bij de sociale zekerheid ingeschreven werknemers creëren. Bij het oprichten van het bedrijf of het aannemen van personeel komt u in aanmerking voor alle bestaande belastings-incentives.

Vastgoedbeleggingen in Lissabon en Porto komen vanaf 2021 niet meer in aanmerking voor het Gouden Visum

Tijdens de begroting voor 2020 hebben de parlementsleden van Portugal belangrijke wijzigingen aangebracht aan het Portugese Gouden Visum stelsel. Zo zullen bijvoorbeeld vanaf 2021 vastgoedbeleggingen in Lissabon en Porto niet meer in aanmerking komen voor het verkrijgen van het Portugese Gouden Visum. De populariteit van dit stelsel heeft er namelijk in deze steden ervoor gezorgd dat de vastgoedprijzen voor de lokale bevolking onbetaalbaar werden, wat dan op zijn beurt weer voor sociale problemen begon te zorgen. Bovendien is het in het belang van het land om investeringen meer naar het binnenland en de eilanden zoals Madeira en de Azoren te stimuleren. Zo moeten in de toekomst ook andere regio's kunnen profiteren van dit succesvolle Portugese investeringsprogramma.

Als u dus in Lissabon of Porto wil investeren voor het verkrijgen van het Gouden Visum van Portugal, dan moet u er snel bij zijn. Dit jaar kan het nog, en ook al wordt er verwacht dat de regeling door de crisis rond het coronavirus pas later in of zelfs dan 2021 ingaat, zo zal investeren in de populaire grote Portugese steden en kustregio's binnen kort moeilijker en minder aantrekkelijk gemaakt worden.

Laat u adviseren door professionals

Als u in Portugal wilt investeren om in aanmerking te komen voor het Gouden Visum in Portugal, dan is het belangrijk dat u advies vraagt aan professionals. Wij raden u aan om zich tijdens de aanvraagprocedure door een advocaat te laten begeleiden. De meeste advocatenbureaus werken ook samen met belastingadviseurs, die ervoor zorgen dat u tijdens uw investering in vastgoed in Portugal geen enkel belastingvoordeel misloopt.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of vraag om onze partner-advocaten met ervaring en expertise in het kopen van vastgoed door buitenlanders en het verkrijgen van het Gouden Visum in Portugal.

Investeringsopportuniteiten Portugal

Geschikt voor het verkrijgen van het Gouden Visum Portugal

Laat u in uw eigen taal begeleiden bij het zoeken en vinden van de voor u juiste investering voor het verkrijgen van het Gouden Visum Portugal

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op