Het Gouden Visum & Europees Burgerschap in Portugal 

Bepaalde investeringen in vastgoed in Portugal geven recht op een levenslange verblijfsvergunning

Onze juridische partners kunnen het hele sollicitatieproces voor het Gouden Visum in Portugal voor u en uw gezin verzorgen

Het in 2012 gelanceerde visumprogramma voor investeerders wordt actief internationaal gepromoot door de Portugese regering. Een investering van € 500.000 in vastgoed in Portugal levert een verblijfsvergunning op voor u en uw gezin inclusief afhankelijke kinderen.

Het gouden visum kan om de twee jaar worden verlengd, op voorwaarde dat de aanvrager om de twee jaar twee weken in Portugal doorbrengt.

Het Golden Visa-programma biedt investeerders de volgende voordelen:

 • U heeft geen visum nodig om Portugal binnen te komen
 • Geen visum nodig om in Europa te reizen
 • Wonen en werken in Portugal, zelfs met residentie in een ander land
 • Verblijfsvergunning voor familieleden
 • Extreem lage minimale verblijfsperiodes in Portugal
 • Lage belastingen
 • Permanent verblijf na 5 jaar
 • Mogelijkheid om de Portugese nationaliteit aan te vragen na 6 jaar

Permanente verblijfsvergunning in Portugal en zelfs het Portugese staatsburgerschap

Een van de meest aantrekkelijke voordelen van het Portugese Gouden Visum is de mogelijkheid om na 5 jaar een permanente verblijfsvergunning aan te vragen en na 6 jaar zelfs het staatsburgerschap, en dit zonder in Portugal te hoeven wonen.

De aanvrager hoeft slechts twee weken per twee jaar in Portugal te verblijven om het Portugese Gouden Visum te kunnen verlengen. Het Portugese staatsburgerschap kan worden verleend zonder dat de aanvrager in het land heeft gewoond. Wel moet men bepaalde banden met het land kunnen aantonen en een basis taaltest doen.

Het Portugese staatsburgerschap geeft het recht om overal in de Europese Unie te wonen, werken en studeren. Met de via het gouden visum verkregen Portugese verblijfsvergunning kan men door de hele Europese Unie en de Schengen-landen reizen.

Ook de gezinsleden van de investeerder kunnen onder het Gouden Visa-programma een verblijfsvergunning aanvragen en verkrijgen. Gezinshereniging onder het gouden Visum is mogelijk voor kinderen van de investeerder, de echtgenoot en afhankelijke gezinsleden. De gezinsleden komen ook in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning na 5 jaar en het Portugese staatsburgerschap na 6 jaar.

Vrij reizen door de hele Europese Unie en alle lidstaten van de Schengen-zone

Het Schengengebied is een groep van 26 Europese landen die paspoort- en immigratiecontroles aan hun gemeenschappelijke grenzen hebben afgeschaft. Met een Portugese verblijfsvergunning heeft men het recht om alle landen van het Schengengebied binnen te komen en vrij te reizen.

Het Schengengebied omvat de volgende landen: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland.

Roemenië, Bulgarije en Kroatië zijn momenteel kandidaat-lidstaten voor het Schengengebied.

De nodige documentatie voor het aanvragen van het Portugese Gouden Visum

De aanvrager van het Portugese Gouden Visum moet de volgende documentatie kunnen voorleggen:

 • Bewijs van investering
 • Paspoort en geldig Schengenvisum
 • Portugees fiscaal nummer
 • Strafregister van land van herkomst en / of ingezetenschap
 • Portugees strafregister
 • Verklaring van de Belastingdienst waaruit blijkt dat er geen schulden zijn aan de Belastingdienst
 • Verklaring van de sociale zekerheid waaruit blijkt dat er geen schulden zijn bij de sociale zekerheidsinstanties
 • Verklaring van de investeerder waarin wordt bevestigd dat aan de investeringsvereisten is voldaan
 • Ziektekostenverzekering geldig in Portugal (indien woonachtig in Portugal)
 • Ontvangst van betaling van de initiële aanvraagkosten.

De vereisten voor een gouden visum in Portugal

Ook de vereisten voor het verkrijgen van het Gouden Visum zijn goed gedefinieerd en er bestaan meerdere mogelijkheden. Bij de mogelijkheden wordt rekening gehouden met de specifieke stimulans die uw investering voor het land kan betekenen.

Kopen van vastgoed in Portugal

Als u vastgoed in Portugal met een waarde van € 500.000 of meer koopt, dan komt u in aanmerking voor het Gouden Visum. Als het door u gekochte vastgoedobject ouder dan 30 jaar is of in een stedelijk herstelgebied ligt en u uw aankoop laat renoveren, dan volstaat een investering van € 350.000.

Bij de investering wordt naar het totaal geïnvesteerde bedrag gekeken. Zo hoeft u niet één vastgoedobject ter waarde van € 500.000 te kopen om in aanmerking voor het Gouden Visum te komen, maar kunt u bijvoorbeeld ook 2 appartementen van elk € 250.000 kopen. Alle soorten vastgoed komen in aanmerking.

Overdracht van middelen naar Portugal

Een andere mogelijk voor het verkrijgen van het Gouden Visum in Portugal is het overmaken van financiële middelen naar Portugal. U moet dan een minimaal bedrag van € 1.000.000 overmaken vanuit een buitenlands bank naar een rekening van een Portugese bank die op uw naam staat. U bent volledig vrij in de keuze wat u met dat geld doet en waar of hoe u het investeert. U kunt met dit geld bijvoorbeeld aandelen van Portugese bedrijven kopen.

Creëren van werkgelegenheid

Het creëren van werkgelegenheid in Portugal is een verdere mogelijkheid om het Gouden Visum in Portugal te verkrijgen. Hiervoor is geen minimale financiële investering nodig. U moet wel werkgelegenheid voor minstens tien bij de sociale zekerheid ingeschreven werknemers creëren. Bij het oprichten van het bedrijf of het aannemen van personeel komt u in aanmerking voor alle bestaande belastings-incentives.

Vastgoedbeleggingen in Lissabon en Porto komen vanaf 2022 niet meer in aanmerking voor het verkrijgen van het Portugese Gouden Visum

Tijdens de begroting voor 2020 hebben de parlementsleden van Portugal belangrijke wijzigingen aangebracht aan het Portugese Gouden Visum stelsel. Zo zullen bijvoorbeeld vanaf 2021 vastgoedbeleggingen in Lissabon en Porto niet meer in aanmerking komen voor het verkrijgen van het Portugese Gouden Visum. De populariteit van dit stelsel heeft er namelijk in deze steden ervoor gezorgd dat de vastgoedprijzen voor de lokale bevolking onbetaalbaar werden, wat dan op zijn beurt weer voor sociale problemen begon te zorgen. Bovendien is het in het belang van het land om investeringen meer naar het binnenland en de eilanden zoals Madeira en de Azoren te stimuleren. Zo moeten in de toekomst ook andere regio's kunnen profiteren van dit succesvolle Portugese investeringsprogramma.

Als u dus in Lissabon of Porto wil investeren voor het verkrijgen van het Gouden Visum van Portugal, dan moet u er snel bij zijn. Dit jaar kan het nog, en ook al wordt er verwacht dat de regeling door de crisis rond het coronavirus pas in 2022 ingaat, zo zal investeren in de populaire grote Portugese steden en kustregio's binnen kort moeilijker en minder aantrekkelijk gemaakt worden.

Laat u adviseren door professionals

Als u in Portugal wilt investeren om in aanmerking te komen voor het Gouden Visum in Portugal, dan is het belangrijk dat u advies vraagt aan professionals. Wij raden u aan om zich tijdens de aanvraagprocedure door een advocaat te laten begeleiden. De meeste advocatenbureaus werken ook samen met belastingadviseurs, die ervoor zorgen dat u tijdens uw investering in vastgoed in Portugal geen enkel belastingvoordeel misloopt.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of vraag om onze partner-advocaten met ervaring en expertise in het kopen van vastgoed door buitenlanders en het verkrijgen van het Gouden Visum in Portugal.

Laat u in uw eigen taal begeleiden bij het zoeken en vinden van de voor u juiste investering voor het verkrijgen van het Gouden Visum in Portugal

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op