Ontdek Portugal

Een prachtig land met een aantrekkelijk investeringsklimaat

Portugal: Europa's schat voor zowel bezoekers als investeerders

Gelegen aan de meest westelijke grens van het Iberisch schiereiland, staat Portugal als een land met een rijke geschiedenis, levendige cultuur en veelbelovende kansen. Het is een plek waar de gouden stranden van de Algarve de drukke straten van Lissabon ontmoeten, waar oude forten boven moderne bedrijven uittorenen, en waar een divers terrein zowel toeristen als investeerders uitnodigt om de rijkdom aan hulpbronnen te verkennen. Hoewel Portugal bescheiden van omvang is, is er een overvloed aan aanbod.

De geschiedenis van Portugal

De wortels van de geschiedenis van Portugal gaan terug tot de prehistorie, zoals te zien is in de oude grotschilderingen in de Côa-vallei.

Het tapijt van de Portugese geschiedenis is geweven met de draden van opeenvolgende beschavingen die dit oude land hebben doorkruist. Na het bereiken van de soevereiniteit in 1143 onder koning Afonso Henriques, begon Portugal aan een ambitieuze reis die het land in de 15e en 16e eeuw transformeerde in een mondiaal maritiem imperium. In dit tijdperk, dat het Tijdperk van de Ontdekkingen wordt genoemd, zagen Portugese ontdekkingsreizigers als Prins Hendrik de Zeevaarder, Bartholomeu Dias en Vasco da Gama onbekende gebieden in kaart brengen, Europa met Afrika, Azië en Amerika verbinden en een handelsimperium vestigen dat onder meer specerijen, kostbare stenen en goud.

De geschiedenis was echter niet altijd vriendelijk voor Portugal. De aardbeving in Lissabon van 1755, een van de dodelijkste aardbevingen uit de geschiedenis, decimeerde de stad en had diepgaande economische en filosofische gevolgen voor heel Europa. In de 19e eeuw raakte Portugal verwikkeld in de Napoleontische oorlogen en verloor in 1822 zijn rijkste kolonie, Brazilië. Portugal verviel later in een dictatuur onder Salazar, wiens Estado Novo-regime duurde van 1933 tot de Anjerrevolutie in 1974. Deze bloedeloze staatsgreep transformeerde het land tot een democratische republiek en leidde uiteindelijk tot de integratie ervan in de Europese Unie in 1986, waarmee een periode van modernisering en economische groei begon.

In 1986 markeerde het Portugese lidmaatschap van de EU een belangrijke fase van economische en sociale transformatie.

De geografie van Portugal

Portugal, dat een duidelijke geografische ligging aan de westelijke rand van het Iberisch schiereiland inneemt, geniet van een mediterraan klimaat, gekenmerkt door milde, regenachtige winters en warme, droge zomers.

De gevarieerde geografie van Portugal omvat continentale terreinen, eilandenarchipels en verschillende microklimaten. Het vasteland, verdeeld in verschillende provincies, waaronder Alentejo, Algarve, Beira en Trás-os-Montes. De landschappen van het vasteland zijn divers, van de glooiende vlaktes van de Alentejo tot de bergen van de Serra da Estrela, het hoogste punt van het vasteland van Portugal op bijna 2.000 meter. De kustlijn strekt zich uit over 800 kilometer en biedt spectaculaire kliffen bezaaid met pittoreske dorpjes, vooral in de beroemde regio Algarve. Het dramatische einde van het vasteland is Cabo da Roca, het meest westelijke punt van continentaal Europa.

De Portugese rivieren, waaronder de Taag en de Douro, zijn levensaders die vruchtbare valleien creëren in het binnenland van het land. De rivier de Taag, de langste van Portugal, verdeelt het land in verschillende topografische regio's. Ten noorden van de Taag is het landschap bergachtig en natter, terwijl het zuiden geniet van glooiende vlaktes en een droger klimaat. De hooglanden van het land, zoals de Serra da Estrela, bieden skimogelijkheden en panoramische vergezichten. De archipels van Madeira en de Azoren breiden het Portugese grondgebied uit tot in de Atlantische Oceaan en bieden alles, van walvissen spotten tot wandelen in vulkanische landschappen, waardoor een paradijs ontstaat voor zowel geologen als natuurliefhebbers.

Portugese economie

De Portugese economie is een dynamische samenloop van verschillende sectoren. Het economische landschap van het land, traditioneel verankerd door landbouw, visserij en mijnbouw, is geëvolueerd om toerisme, productie en vooral technologie te omarmen. Het land is een innovatiecentrum geworden, waarbij Lissabon gastheer is van evenementen zoals de Web Summit, de grootste technologiebijeenkomst in Europa. Bovendien bieden het Portugese Golden Visa-programma, de concurrerende vastgoedmarkt en de belastingvoordelen lucratieve kansen voor mondiale investeerders.

Toerisme is een belangrijke economische motor, waarbij de culturele rijkdom en natuurlijke schoonheid van Portugal bezoekers over de hele wereld aantrekken. De golfresorts van de Algarve, de gotische kathedralen van Lissabon en de riviercruises in Porto dragen aanzienlijk bij aan het succes van de sector. De groei van de sector heeft de ontwikkelingen op het gebied van de horeca, gastronomie en onroerend goed gestimuleerd, met aanzienlijke gevolgen voor de arbeidsmarkt en de regionale ontwikkeling.

De afgelopen jaren is Portugal uitgegroeid tot een leider op het gebied van hernieuwbare energie en technologie. De toewijding van het land aan duurzaamheid komt duidelijk tot uiting in de investeringen in wind- en waterkracht, waarbij Portugal regelmatig dagenlang op 100% hernieuwbare productie draait. De toewijding van het land aan groene energie heeft aanzienlijke internationale investeringen aangetrokken, vooral in zonne- en windenergie, waardoor zijn status als leider op het gebied van duurzame praktijken wordt geconsolideerd.

Tegelijkertijd bloeit de technologie-industrie, met een toename van de mogelijkheden voor ondernemerschap, een gunstig bedrijfsbeleid en een groeiende gemeenschap van digitale nomaden. Maar ook de landbouwsector, vooral de kurkproductie (Portugal produceert ongeveer 70% van de kurk in de wereld), olijfolie en wijn, blijven van vitaal belang. De maritieme economie herleeft, waarbij de nadruk ligt op duurzame visserij, aquacultuur en nieuwe vormen van mariene hulpbronnen.

De Portugese cultuur en tradities

De Portugese cultuur is een ingewikkelde mix van invloeden die de historische ontmoetingen en maritieme geest weerspiegelen. Literatuur wordt gevierd, met boekenbeurzen en literaire festivals die het hele jaar door worden gehouden. De literaire traditie van het land is roemrucht, met dichters als Luís de Camões, wiens epos 'De Lusiaden' het Portugese tijdperk van ontdekkingen vertelt, en Fernando Pessoa, bekend om zijn heteroniemen en filosofische geschriften. José Saramago, een Nobelprijswinnaar, is een van de vele schrijvers die de Portugese literaire canon hebben vormgegeven. De nalatenschap van Saramago leeft voort via de José Saramago Foundation, die literatuur, cultuur en mensenrechten promoot. De Lello-boekhandel in Porto, die wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld, is een bewijs van de literaire cultuur van het land.

De Portugese cultuur kent een boeiende mix van traditionele praktijken en hedendaagse trends. Het land staat bekend om de Fado-muziek, een melancholisch genre dat tot de ziel van Portugal spreekt en het concept van 'saudade' (een uniek gevoel van verlangen) tot uitdrukking brengt. Het maakt deel uit van het immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO en is diep verweven met de Portugese identiteit. Maar het muzikale erfgoed van Portugal gaat verder dan alleen Fado. Het is ook de geboorteplaats van het wereldmuziekgenre 'World Beat', geïnitieerd door de band Madredeus, en heeft een bloeiende hedendaagse muziekscene.

Culinaire kunst is een andere culturele hoeksteen, met iconische gerechten als Bacalhau (gezouten kabeljauw), diverse stoofschotels met zeevruchten en de beruchte Pastéis de Nata (vlataartjes). De Portugese keuken, beïnvloed door verschillende mondiale smaken, legt de nadruk op een verscheidenheid aan kruiden en ingrediënten. Portugal is ook een paradijs voor wijnkenners, beroemd om zijn wijnen Porto en Vinho Verde. De Portugese gastronomie is een hoogtepunt voor elke bezoeker. Van de talloze manieren om kabeljauw te bereiden tot de rijke, vleesgerechten van de Alentejo en de beroemde portwijn: de culinaire hoogstandjes van het land weerspiegelen de regionale diversiteit en maritieme tradities.

Festivals spelen een belangrijke rol in het Portugese gemeenschapsleven, met Carnaval en Santo António als opmerkelijke voorbeelden. Religieuze festivals, zoals de pelgrimstocht naar Fátima, onderstrepen het sterke katholieke erfgoed van het land. Muziekfestivals zoals NOS Alive in Lissabon en Primavera Sound in Porto presenteren diverse genres. Traditionele volksmuziek, waaronder Fado,

De architectuur van het land is een lust voor het oog, met manuelijnse, barokke, romaanse en gotische stijlen.

Bovendien worden de ambachtelijke ambachten van Portugal, zoals Azulejos (keramische tegels), wereldwijd gevierd. Traditionele kunst blijft bloeien, waarbij Calçada Portuguesa (mozaïekbestratingskunst) de straten verfraait. Handwerk neemt ook een speciale plaats in in het culturele erfgoed van Portugal, waarbij elke regio iets unieks te bieden heeft: de Arraiolos-tapijten, het kleurrijke keramiek van Caldas da Rainha en de ingewikkelde filigrane sieraden die typisch zijn voor het noorden.

Portugal herbergt ook een bruisende bioscoopscene en organiseert verschillende internationale filmfestivals. De sterke voetbalcultuur van het land, met clubs als FC Porto, Sporting CP en SL Benfica, wakkert de nationale trots en eenheid aan.

Plaatsen om te bezoeken in Portugal

Portugal is geschikt voor elke reiziger. Liefhebbers van geschiedenis genieten van de paleisachtige wonderen van Sintra, terwijl de golven van Nazaré een toevluchtsoord zijn voor surfers. De ongerepte stranden van de Algarve zijn perfect voor zonaanbidders, terwijl de Douro-vallei aantrekkelijk is voor degenen die het Portugese wijnland willen ervaren. Stedelijke avonturiers vinden troost in het nachtleven van Lissabon, de culinaire scene van Porto of de door studenten gedreven levendigheid van Coimbra. Buiten het vasteland dienen Madeira en de Azoren als idyllische toevluchtsoorden voor natuurliefhebbers.

Portugal biedt een overvloed aan ervaringen. Geschiedenisliefhebbers kunnen de architectonische wonderen van het Jerónimos-klooster en het Castelo de São Jorge verkennen. De kustplaats Cascais, het betoverende dorp Óbidos met zijn middeleeuwse muren en het heiligdom van Fátima, een van de belangrijkste katholieke bedevaartsoorden, zijn must-bezoeken.

Voor een vleugje natuur zijn het Nationaal Park Peneda-Gerês met zijn prachtige watervallen en de Ria Formosa-lagune in de Algarve perfect. De grotten van São Vicente bieden een ondergronds avontuur. Kunstliefhebbers zullen dol zijn op het Berardo Collection Museum en de MAAT in Lissabon voor hedendaagse kunst.

Alentejo, bekend om zijn traditionele keuken en historische steden, is een juweeltje buiten de gebaande paden. Voor een ontsnapping op het eiland lonken het Laurisilva-bos op Madeira en de geothermische warmwaterbronnen van de Azoren.

De bezienswaardigheden van Portugal bestrijken een groot aantal interesses. Het Mosteiro dos Jerónimos in Lissabon, een meesterwerk van de Manuelijnse bouwstijl die uniek is voor Portugal, is een must-see, samen met de nabijgelegen Toren van Belém. De stad Évora, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, biedt een reis door de tijd met zijn Romeinse tempel en middeleeuwse muren.

De Douro-vallei, ook een UNESCO-werelderfgoed, is niet alleen de geboorteplaats van portwijn, maar ook een regio met uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Voor ontspanning zijn de thermale baden van São Pedro do Sul al sinds de Romeinse tijd in gebruik.

Voor kunstliefhebbers herbergt het Museu Calouste Gulbenkian in Lissabon een gevarieerde collectie. De levendige straatkunstscènes in Lissabon en Porto, waar oude gebouwen dienen als canvas voor moderne kunstenaars, vormen een contrast met de historische omgeving.

Het toeristische palet van Portugal is rijk. Liefhebbers van geschiedenis genieten van eeuwenoude locaties zoals de Universiteit van Coimbra, terwijl Oceanário in Lissabon, een van de grootste aquaria ter wereld, liefhebbers van de zee fascineert. Het landschap van Sintra, met zijn sprookjesachtige paleizen zoals Quinta da Regaleira, contrasteert met de grimmige schoonheid van de oude hunebedden en menhirs van de Alentejo.

De historische wijk Ribeira in Porto, een UNESCO-werelderfgoed, biedt kleurrijke gebouwen en smalle straatjes, terwijl de nabijgelegen Livraria Lello literaire fans inspireert. Avontuurzoekers vinden een toevluchtsoord in Albufeira in de Algarve voor watersporten en de Levadas op Madeira voor unieke wandelervaringen.

Kunstliefhebbers genieten van de uitgebreide collectie van het Gulbenkian Museum in Lissabon, terwijl liefhebbers van hedendaagse kunst massaal naar het Berardo Collection Museum trekken. Het jaarlijkse AgitÁgueda Art Festival staat bekend om zijn kleurrijke parasols, en de Óbidos Vila Natal transformeert de middeleeuwse stad in een kerstwonderland.

Waarom investeren in Portugal?

De horizon van Portugal is nog nooit zo uitnodigend geweest voor investeerders. Het land combineert stabiliteit met kansen in een Europese context, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor internationaal kapitaal. Hier volgen enkele overtuigende redenen waarom beleggers hun aandacht op Portugal richten:

  • Strategische ligging: De positie van Portugal aan de westelijke grens van Europa biedt logistieke voordelen. Het biedt directe toegang tot de Europese markt en fungeert als toegangspoort tussen Amerika en Afrika. Dit is vooral gunstig voor handels-, import- en exportbedrijven.

  • Gunstig belastingregime: De belastingvoordelen van Portugal, zoals het regime voor niet-gewone ingezetenen (NHR), bieden aanzienlijke belastingverlagingen voor een periode van tien jaar aan nieuwe inwoners, met name gepensioneerden of mensen met hoogwaardige beroepen. Bovendien biedt het "golden visa"-programma verblijfsvergunningen aan investeerders van buiten de EU, wat bijzonder succesvol is geweest in het aantrekken van vastgoedinvesteringen.
  • Innovatieve technologiescène: Vooral in steden als Lissabon en Porto is er een bloeiende technologie- en startup-scene. Ondersteund door een reeks incubators en accelerators koestert Portugal een groeiend aantal technologieondernemers en startups. De Web Summit, een van de grootste technologieconferenties ter wereld, noemt Lissabon nu zijn thuisbasis en onderstreept de positie van het land in het mondiale technologielandschap.
  • Vastgoedpotentieel: De vastgoedmarkt in Portugal heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt, met veelbelovende rendementen op investeringen. De vraag naar vastgoed, gedreven door zowel lokale als internationale investeerders, blijft stijgen, vooral op toplocaties zoals Lissabon, Porto en de Algarve. Nieuwe ontwikkelingen en de rehabilitatie van oudere eigendommen bieden aantrekkelijke kansen voor investeerders.
  • Kwaliteit van leven: Met zijn milde klimaat, hoge veiligheidsbeoordelingen, rijk cultureel erfgoed, uitstekend gezondheidszorgsysteem en hoge levensstandaard biedt Portugal een aantrekkelijke omgeving voor expats en gepensioneerden. Deze levenskwaliteit trekt geschoolde arbeidskrachten van over de hele wereld aan, waardoor een diverse en meertalige talentenpool ontstaat.
  • Duurzame energie en toerisme: de toewijding van Portugal aan hernieuwbare energie en duurzaam toerisme biedt investeringsmogelijkheden in groene technologie, ecotoerisme en natuurbehoudsprojecten. Het doel van het land om in 2050 koolstofneutraal te worden, vereist aanzienlijke investeringen in duurzame infrastructuur en technologie.
  • Ondersteunend overheidsbeleid: De Portugese regering moedigt buitenlandse investeringen actief aan via verschillende regelingen, subsidies en stimuleringsmaatregelen. Er is een duidelijke focus op innovatie, industriële strategie en kleine en middelgrote ondernemingen (MKB).
  • Onderwijs en onderzoek: Portugal heeft aanzienlijke investeringen gedaan in onderwijs en onderzoek, wat heeft geresulteerd in een groeiend aantal hooggekwalificeerde professionals en onderzoekers. Initiatieven zoals het Portugal 2020-programma zijn gericht op het stimuleren van innovatie, ontwikkeling en op kennis gebaseerde investeringen.

Concluderend: investeren in Portugal biedt een mix van stabiliteit, groeipotentieel en levenskwaliteit die moeilijk te evenaren is. Het land verwelkomt investeerders met een vriendelijk ondernemingsklimaat, geschoolde arbeidskrachten en strategische toegang tot belangrijke mondiale markten, waardoor het een aantrekkelijk voorstel is voor iedereen die in Zuid-Europa wil investeren.