Portugal

Een prachtig land met een aantrekkelijk investeringsklimaat

Portugal, een uitstekende levenskwaliteit

Portugal biedt een daadwerkelijk uitstekende levenskwaliteit, en dit op alle vlaktes.

Portugal heeft ten eerste al een zeer aangenaam klimaat. De invloed van de Atlantische Oceaan en de Golfstroom zorgt voor erg milde winters en warme, droge zomers. Van december tot februari schommelt de gemiddelde temperatuur tussen de 14 en de 17ºC. De nachttemperaturen dalen zelden onder de 9ºC. Terwijl de hoofdstad Lissabon ongeveer 220 dagen zon per jaar telt, zijn er dat aan de zuidkust in de Algarve al ruim 300.

Ook al is het land niet zeer groot, is de diversiteit aan landschappen er wel adembenemend. Van de vruchtbare heuvels in het noorden tot de dorre vlaktes in de regio Alentejo, of van uitgestrekte bossen en lange olijfboomgaarden tot zandstranden omsloten door spectaculaire kliffen, Portugal biedt het allemaal.

Een rijk historisch verleden en een gastvrije bevolking

Resterende historische locaties uit het glorieuze verleden van Portugal zijn in alle delen van het land te vinden. Kleine kapellen en grote kathedralen en kloosters, kastelen en archeologische vindplaatsen met Romeinse en Moorse overblijfselen uit het verleden: de echte geschiedenis- en cultuurliefhebber zal Portugal keer op keer bezoeken.

Bezoekers komen vaak terug naar Portugal en dit komt ook door de gastvrije bevolking. De ongelooflijke vriendelijkheid en beleefdheid van het Portugese volk zijn verbazingwekkend. Zelfs de taalbarrière zal niet voorkomen dat men snel Portugese vrienden maakt. Vele Portugezen spreken hoe dan ook Frans of Engels als tweede taal. Bovendien zult u zich veilig voelen in Portugal: u kunt bijna overal op elk uur van de dag of nacht lopen zonder dat u zich zorgen maakt over de veiligheid. Portugal heeft een van Europa's laagste misdaadcijfers en daarnaast is er een hoge mate van constitutionele stabiliteit en zijn er geen gewelddadige demonstraties geweest van religieus fundamentalisme van welke herkomst dan ook. Het was geen verrassing voor de Portugezen om te worden geïndexeerd als het derde meest vreedzame land ter wereld (van 153 landen - Global Peace Index 2017 en 2019).

Een uitstekend gezondheids- en onderwijssysteem

Ook gerangschikt op een zeer hoog niveau is het gezondheidssysteem van Portugal. Gezondheidsinfrastructuren, zowel openbaar als privé, zijn van uitstekende kwaliteit. Het Portugese sociale zekerheidsstelsel is compatibel met de meeste andere Europese sociale zekerheidsstelsels en de Europese Gezondheidskaart geeft u toegang tot het Portugese gezondheidssysteem.

Portugal heeft internationale scholen in alle grote steden, evenals de Algarve en luxe winkelcentra, evenals winkels van bijna elk hoofdmerk zijn te vinden in de grotere steden en de Algarve. Portugal biedt ook veel recreatieve voorzieningen, variërend van nationale parken, zeer gewilde golfbanen, grote voetbalstadions en vele culturele centra en evenementen.

Een eldorado voor gepensioneerde Europeanen

Zonder twijfel biedt Portugal één van de beste levenskwaliteiten van alle Europese landen. Al veel mensen begrepen dit en daarom kochten er al grote aantallen van o.m. Nederlanders, Belgen, Engelsen, Ieren en Duitsers hun tweede en soms zelfs eerste verblijf.

Portugal is met de tijd een echt eldorado voor gepensioneerde Europeanen geworden. Daarom wordt Portugal ook vaak het Florida van Europa genoemd.

Portugal heeft met de meeste Europese landen een verdrag getekend, wat dubbele taxatie moet voorkomen. Hierdoor kan men, als men meer dan 6 maand per jaar in Portugal verblijft, vrijgesteld worden van de belastingen die u op inkomsten zoals uw pensioen in uw thuisland zou moeten betalen.

Portugal geldt als het economisch wonderkind van Europa, ook dank zij de toeristische industrie

Portugal, ooit als verborgen geheim onder de Europese vakantiebestemmingen bestempeld, heeft zich ondertussen ontwikkeld tot de "place to be" van Europa. Naast de populariteit van Lissabon als stedentrip bestemming wint ook de mooie stad Porto en het de nabijgelegen historische universiteitsstad Coimbra meer en meer bekendheid. De prachtige Zilverkust, tussen Coimbra en Lissabon in gelegen, en het zonovergoten zuiden in de Algarve gelden al jarenlang als top-vakantiebestemmingen. Maar ook de Douro-Vaillei of de Alentejo zijn uitstekende voorbeelden voor een succesvolle en duurzame strategie in het groene toerisme als ook het gastronomische toerisme.

Het is ook door deze plotse internationale populariteit dat het de regering gelukt is om via fiscale voordelen buitenlandse investeerders aan te trekken, vooral in de vastgoedsector. Fiscale en andere voordelen bieden natuurlijk de basis voor een aantrekkelijk investeringsklimaat, maar de bekendheid en internationale populariteit zorgen er pas echt voor dat buitenlanders in Portugal geïnteresseerd zijn.

Het hele jaar door profiteren zowel Lissabon alsook Porto van stijgende bezoekersaantallen en ook de Algarve ziet nieuwe investeringsprojecten in de toeristische industrie, met name in het luxe en ervaringsgerichte toerisme.

Portugal kent een van de laagste criminaliteitscijfers van heel Europa, staat bekend om haar gastvrije en vreedzame bevolking en is onder alle Zuid-Europese landen niet enkel als echt wonderkind uit de financiële crisis geraakt, maar heeft op dit moment ook één van de snelst groeiende economieën van heel Europa.

Lees meer:

Heeft u vragen over toerisme of vastgoed in Portugal?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op