Over Montenegro

Ontdek dit fascinerend land!

Montenegro, op de grens van Oost en West

Montenegro ligt op de grens tussen het oosten en het westen. Verschillende culturen hebben allemaal hun sporen achtergelaten in dit fascinerende land van de zwarte bergen. De geschiedenis van Montenegro is nog overal te zien. De Romeinse vloermozaïeken liggen nog te pronken, en ook de kastelen uit het illyrische tijdperk staan er met trots. Venetiaanse stenen muren, levendig geschilderde orthodoxe kloosters en katholieke kerken met een adembenemende decoratie bieden een prachtig contrast tot de bescheiden en minimalistische moskee-minaretten en platte gebouwen uit het socialistische tijdperk. Montenegro kan zijn rijke culturele geschiedenis niet verbergen, en dat maakt dit kleine land juist zo interessant en fascinerend.

De charme van de Montenegrijnse kust

De kuststrook van Montenegro is zeker één van de aantrekkelijkste regio's van het land. Daarom is deze regio de belangrijkste toeristische trekpleister. De steden aan de Montenegrijnse kust zullen u absoluut verleiden met hun charme, diversiteit en hun mediterrane klimaat. Ulcinj, ooit een piratenstad, kan inmiddels als één van de belangrijkste bestemmingen voor vakantiegangers in Montenegro gezien worden. Ulcinj biedt dan ook alles, wat de moderne vakantieganger verwacht: één van de langere zandstranden te Montenegro, hotels, een strandpromenade met restaurants en bars, een jachthaven, maar ook de nodige culturele bezienswaardigheden uit het rijke historische verleden van deze regio. Een luchthaven is er niet, maar wel is Ulcinj gemakkelijk binnen anderhalf uur bereikbaar vanaf de luchthavens van Tivat en Podgorica.

De toeristische hoofdstad van Montenegro is, als het om strandvakanties gaat, de stad Budva. Op slechts 20 minuten rijden van de internationale luchthaven van Tivat gelegen, omvat de regio rond Budva, lange zandstranden, eersteklas hotels en resorts alsook een bruisend uitgaansleven met vele restaurants en bars. De stad Budva kan als centrum gezien worden van de belangrijkste vakantieregio van Montenegro, die de rond 30 km lange kustlijn tussen Buljarica en Jaz omvat. Van rustige vakantieoorden met paradijselijke stranden tot aan levendige toeristische centra's met winkel- en uitgaansmogelijkheden vindt u hier echt alles. Ook Tivat zelf, een rustige stad met een jachthaven van wereldklasse behoort tot deze regio. Cultuurliefhebbers zullen zeker Kotor op prijs weten te stellen, dat door de UNESCO als cultureel werelderfgoed beschermd is.

De verrassende diversiteit van het Montenegrijnse binnenland

Ook het binnenland van Montenegro heeft veel te bieden. Ten eerste ligt Podgorica, de hoofdstad van Montenegro in het binnenland. Deze stad trekt niet alleen zakenlui aan, maar biedt ook amusement en ontspanning. Voor natuurliefhebbers is Podgorica, met rond 200.000 inwoners de grootste stad van Montenegro, dan weer een ideaal vertrekpunt om de natuurlijke omgeving te ontdekken. De regio rond Podgorica biedt met zijn meren en heuvelachtige landschappen namelijk veel diversiteit, dit zowel op natuurlijk gebied alsook qua culturele invloeden.

In het noorden van het land vindt u de meest ongerepte natuurlijke streken van Montenegro. Zo bevindt zich daar de Tara-kloof, met 1300 meter diepte, de diepste kloof van heel Europa. Ook het laatste ongerepte oerwoud van Europa, Biogradska Gora, bevindt zich in het noorden van Montenegro. De noord Montenegrijnse bergen, die verantwoordelijk zijn voor de naam van het land, "zwarte bergen", is een droombestemming voor alle avonturiers. In de wildernis wandelen, mountainbiken of canyoning en raften, alles is er mogelijk.

De rustige sfeer in deze ruige regio en het historische en culturele erfgoed zorgen ervoor dat ook het Noorden steeds vaker door toeristen bezocht wordt. Een prachtige ongerepte natuur en de landelijke gastvrijheid met zijn heerlijke natuurlijke ambachtelijke producten bieden namelijk alle ingrediënten voor een succesvol ecotoerisme.

Lees meer:

Wilt u meer weten over Montenegro?

Stel ons geheel vrijblijvend uw vragen