Over Kaapverdië
Het nieuwe tropische paradijs in opmars

Kaapverdië, een tropisch paradijs met een 'no stress' mentaliteit

Kaapverdië is een archipel met tien eilanden en ligt net voor de westkust van Afrika. Kaapverdië is het nieuwe tropische paradijs in het midden van de Atlantische Oceaan. Met 350 dagen zonneschijn liggen de temperaturen er steeds tussen de 25°C en 30°C. Het water rondom de eilanden is kristalhelder. De bevolking van Kaapverdië staat bekend om hun 'No Stress' mantra en relaxte levensstijl, waardoor deze eilandengroep zich als ideale vakantiebestemming manifesteert.

Het aantal toeristen is sinds het jaar 2000 met 115% gestegen en zal naar verwachting tegen 2024 opnieuw verdubbelen. Dit bloeiende toerisme is gedeeltelijk te danken aan de onberispelijke normen voor gastvrijheid in Kaapverdië en het uitstekende klimaat het hele jaar door. 

Een stabiele overheidsstructuur met een innovatief en duurzaam toerismebeleid

De recente en aanhoudende welvaart van de Kaapverdische eilanden hangt grotendeels samen met de voortdurende groei van het toerisme. En dit, gecombineerd met een democratisch gekozen regering en een stabiele overheidsstructuur met een duidelijke strategie om de eilanden verder te ontwikkelen in overeenstemming met die toenemende toeristische vraag.

Deze strategie omvat belangrijke infrastructuurverbeteringen en modernisering, inclusief het aantrekken van buitenlandse investeringen en toeristen, evenals het moderniseren van de nutsvoorzieningen, telecommunicatie en vervoersverbindingen. Een ander deel van deze strategie omvat allerlei inspanningen die de investeringen in sociale projecten moeten aanmoedigen en het verbeteren van de levenskwaliteit voor de bewoners van de eilanden naarmate er nieuwe mogelijkheden en werkgelegenheid voor hen beschikbaar komen. Er wordt ook aanzienlijk geïnvesteerd in belangrijke onderwijs- en woonprojecten.

Hotelbedden in Kaapverdië: Meer vraag dan aanbod

Toerismeanalisten voorspellen dat de eilanden het komende decennium rivalen in het Caribisch gebied en de Canarische eilanden concurrentie zullen bieden, ondermeer om de volgende redenen:

- Er heerst het hele jaar door een tropisch klimaat zonder laagseizoen of een regen- en orkaanseizoen zoals in het Caribisch gebied.

- Kaapverdië is vandaag al tot een gerenommeerde zonbestemming geworden, en dit met enkele van de beste stranden ter wereld.

- Rechtstreekse vluchten vanuit Noord-Europa duren slechts 5½ uur en Kaapverdië kan nu meerdere malen per week vanaf Amsterdam of Brussel rechtstreeks bereikt worden.

- Voortduren worden er nieuwe vluchten vanaf vele grote Europese steden aangeboden. Hierdoor kunnen er nieuwe toeristische markten worden geopend en blijft het toerisme maar toenemen.

- Strenge milieucontroles en voorschriften voor de ontwikkeling van het toerisme verbieden de hoogbouw, wat een overaanbod aan (toeristisch) vastgoed moet voorkomen.

De huidige toeristische vraag naar Kaapverdië overtreft het beschikbare aanbod aan hotelbedden - een trend die naar verwachting tot ver in de toekomst zal voortduren. Zowel 's werelds grootste tour-operators, luchtvaartmaatschappijen en hotelketens hebben Kaapverdië voor zich ontdekt en blijven massaal in deze eilandengroep investeren.

De directe bijdrage van reizen en toerisme aan het bruto binnenlands product zal naar verwachting met 5,9% per jaar stijgen.

De welvaart van de Kaapverdische eilanden zal samen met het toerisme verder groeien

Kaapverdië, een archipel met tien eilanden, net voor de westkust van Afrika, is een tropisch paradijs in het midden van de Atlantische Oceaan. Met 350 dagen zonneschijn liggen de temperaturen constant tussen 25 ° C en 30 ° C en het water rondom de eilanden is kristalhelder. De Kaapverdianen staan bekend om hun 'No Stress' mentaliteit en relaxte levensstijl, waardoor het de ideale vakantiebestemming is.

Het aantal toeristen is sinds het jaar 2000 met 115% gestegen en zal naar verwachting tegen 2024 opnieuw verdubbelen. Dit bloeiende toerisme is gedeeltelijk te danken aan de onberispelijke normen voor gastvrijheid van Kaapverdië en het uitstekende klimaat het hele jaar door. De snelgroeiende belangstelling voor Kaapverdië als vakantiebestemming heeft geleid tot een sterke vooruitgang van de Kaapverdiaanse economie en de regering heeft dit begrepen door veel in de infrastructuur zoals vliegvelden, wegen en havens te investeren. Ook grote buitenlandse investeerders werden met fiscale voordelen aangetrokken en ontwikkelen en bouwen luxe hotelcomplexen waarvan de kwaliteitsnormen elkaar met ieder bijkomend project overtreffen.

In de toekomst zal de welvaart van de Kaapverdische eilanden verder samen met de voortdurende groei van het toerisme toenemen. Dit is wordt gecombineerd met een democratisch gekozen en stabiele overheidsstructuur die een duidelijke strategie heeft om de eilanden te ontwikkelen in overeenstemming met die toenemende toeristische vraag.

Deze strategie omvat belangrijke infrastructuurverbeteringen en moderniseringen, inclusief ondersteuning van buitenlandse investeringen en de toeristische industrie, evenals modernisering van de nutsvoorzieningen, telecommunicatie en vervoersverbindingen. Bovendien zijn de inspanningen geconcentreerd op het verhogen van de investeringen in sociale projecten en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor de bewoners van de eilanden naarmate nieuwe mogelijkheden voor hen beschikbaar komen. Er wordt ook aanzienlijk geïnvesteerd in belangrijke onderwijs- en huisvestingsprojecten.

Analisten van het toerisme voorspellen dat de eilanden het komende decennium zullen concurreren met badplaatsen in het Caribisch gebied en de Canarische Eilanden. Het weer is er vooral in de winter veel beter dan op de Canarische Eilanden, en ondanks het tropische klimaat bestaat er geen echt regenseizoen en al helemaal geen orkaanseizoen.

Lees meer: