Cyprus

Op het kruispunt van 3 continenten

De eeuwige liefde voor Cyprus, het eiland van Aphrodite

Cyprus ligt op het kruispunt van drie continenten, waar oost en west elkaar ontmoeten en de zon u bijna elke dag verwelkomd. Cyprus heeft zijn eigen cultuur kunnen waarborgen, maar is ook verrassend mondain en kosmopoliet geworden over de laatste jaren. Kampioensgolfbanen, uitnodigende stranden en adembenemende bergpaden rond luxe hotels bieden een mix die niet op zomaar iedere bestemming aan de Middellandse Zee te vinden is. 

Cyprus en zijn door een prachtige natuur gezegend landschap

Het door een prachtige natuur gezegende landschap van Cyprus ontvouwt zich langs glinsterende kusten, glooiende bergen, geurige bossen en ruige schiereilanden. Van de warme kuststreken tot de koele oases van het Troodos-gebergte kunnen zowel cultuur- net als natuurliefhebbers genieten van eeuwenoude overblijfselen van verschillende culturen en een bijzondere flora en fauna in midden van watervallen, baaien aan azuurblauw zeewater, bossen en afgelegen zandstranden. Aangezien het eiland zich op het trekpad tussen Europa, Azië en Afrika bevindt, is Cyprus ook een bekende bestemming voor vogelaars. En met een beetje geluk komt u diep in de bossen ook het Cypriotische nationale dier tegemoet: de moeflon, een wild, maar bijzonder schuchter schaap.

In de warme mediterrane zeewateren kunt u zeehonden en ook dolfijnen zien zwemmen. Van prachtige zonsopgang tot adembenemende zonsondergang, de natuurlijke allure van Cyprus is zowel magnifiek als inspirerend... en wacht er allemaal op om ontdekt te worden.

De prachtige stranden van dit zonovergoten eiland bieden voor ieder wat wil is

Op Cyprus kan u het grootste deel van het jaar genieten van een eindeloos uitzicht op de glinsterende blauwe wateren van de middellandse zee.

Voor strand- en waterliefhebbers biedt Cyprus werkelijk alles. Afgelegen baaien met stranden waar u zelfs in het hoogseizoen vrijwel alleen kunt rondlopen of van de zon kunt genieten en ook levendige badplaatsen met resorts en zandstranden die tal van ontspannings- en watersportmogelijkheden bieden. Het verwonderd daarom niemand dat ook de godin van de liefde, Aphrodite, op Cyprus uit het schuim van het zeewater geboren werd.

En de zee biedt nog zo veel meer dan luieren op de prachtige zandstranden van Cyprus. Denk aan de dobberende boten rond de schilderachtige pieren of de luxe jachthavens van Cyprus. Of probeer de 'visvangst van de dag' tijdens een heerlijk avondeten aan het water. En de ideale wind- en watercondities op Cyprus bieden eindeloze mogelijkheden voor sporten zoals windsurfen, zeilen en kitesurfen. Onder het water nodigt Cyprus dan weer uit met een duikparadijs van wereldklasse.

Cyprus is een daadwerkelijk historisch openluchtmuseum

Cyprus is een klein eiland met een lange geschiedenis en een rijke cultuur die 10.000 jaar terug in de tijd gaat. Cyprus is daarmee één van de oudste beschavingen in de Middellandse Zee. Gelegen op het kruispunt van drie continenten - Europa, Azië en Afrika - heeft de unieke geografische ligging van dit eiland een belangrijke rol gespeeld in de turbulente geschiedenis van Cyprus. De bewoners uit de prehistorie werden 3.500 jaar geleden vergezeld door de Myceense Grieken, die hun beschaving en ook de tot heden gerespecteerde Griekse wortels van het eiland introduceerden en vestigden. Vele andere culturen volgden daarna, waaronder Feniciërs, Assyriërs, Egyptenaren, Romeinen, Franken, Venetianen, Ottomanen en Britten, die allemaal zichtbare overblijfselen van hun doortocht achterlieten en zo een mozaïek van verschillende culturen en periodes hebben gecreëerd.

Hierdoor is Cyprus een daadwerkelijk openluchtmuseum met prehistorische nederzettingen, klassieke Griekse tempels, Romeinse theaters en villa's, vroegchristelijke basilieken, Byzantijnse kerken en kloosters, kruisvaarderskastelen, gotische kathedralen, Venetiaanse vestingwerken, islamitische moskeeën en gebouwen in Britse koloniale stijl geworden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er tal van historische bezienswaardigheden op Cyprus ook op de UNESCO lijst van werelderfgoed te vinden zijn.

Cyprus is het hele jaar door een populaire vakantie-bestemming

Cyprus is een modern land met een strategische geografische positie. Het ligt op het kruispunt van drie continenten, Europa, Afrika en Azië, en biedt dus ongeëvenaarde toegang en reismogelijkheden. Met zijn uitstekende vliegverbindingen en eersteklas luchthavens is het eiland perfect geplaatst voor werken en reizen binnen en buiten de Europese Unie. Cyprus heeft een rijk erfgoed en een gevarieerde cultuur, biedt prachtige stranden met het schoonste zwemwater van Europa, frisse lucht, een heerlijk mediterraan klimaat en kosmopolitische steden met een overvloed aan voorzieningen. Het eiland biedt een lage levenskost, maar wel een hoge levensstandaard en is het hele jaar door een populaire bestemming voor Europeanen die op zoek zijn naar een strand-, golf- of cultuurvakantie.

De toeristische industrie op Cyprus is ook tijdens de financiële crisis op beide benen blijven staan

De toeristische industrie op Cyprus is één van de grootste economische motors van het eiland  en heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het is niet moeilijk om te begrijpen waar de aantrekkingskracht van Cyprus voor de vele vakantiegangers ligt: het weer is prachtig, de kosten van levensonderhoud zijn relatief laag en hoewel Grieks de officiële taal is, wordt Engels veel gesproken op Cyprus. Maar terwijl vele bestemmingen aan de Middellandse Zee de strategie voor hun toeristische sector op 'zon en zee' richten, heeft de Cypriotische regering al snel begrepen dat zich enkel op zonaanbidders richten voor een zware seizoensgebondenheid van de toeristische industrie zorgt. En voor een meer gelijke spreiding van de instroom van toerisme gedurende het hele jaar te zorgen is de basis van een duurzame opbouw van de toekomst van iedere toeristische bestemming. Het hoogseizoen voor toeristen op Cyprus is de periode van zes maanden van mei tot oktober. 

Uiteraard, het aantrekken van toeristen tijdens de wintermaanden blijft een uitdaging. De regering heeft het toeristisch seizoen op Cyprus met twee maanden verlengd om de schoudermaanden van december en maart te dekken. Omdat golfresorts verschillende seizoenspatronen hebben en golfspelers een voorkeur voor de koelere winter hebben, heeft de regering een stimuleringsregeling getroffen, die het versnellen van de bouw van golfbanen en bijbehorende resorts tot doel heeft.

Ook probeert Cyprus met fiscale voordelen steeds meer gepensioneerde Noord-Europeanen aan te trekken, die hier in de winter lang willen verblijven of zelfs vastgoed kopen om er te overwinteren.

Maar zon, zee en strand zullen ook in toekomst het grootste deel van vakantiegangers naar Cyprus trekken. De beroemde stranden van Cyprus zijn bekroond met 53 blauwe vlaggen waardoor Cyprus de meeste blauwe vlaggen per hoofd van de bevolking heeft.

Als kruispunt van meerdere culturen over de eeuwen heen heeft Cyprus ook op cultureel, historisch en archeologisch gebied zeer veel te bieden, en dit op enkele kilometers afstand van de mooie stranden en bekroonde hotelcomplexen.

Neem contact op voor meer informatie over Cyprus