Cyprus: er komen betere dagen en het zal niet lang meer duren

29-04-2020

Cyprus is misschien wel een van de eerste landen die de pandemische crisis zal overwinnen

De pandemische uitbraak van het coronavirus treft de hele planeet en onze bestemmingen voor vastgoedinvesteringen zijn daarop geen uitzondering. Cyprus staat voor een bijzonder moeilijke uitdaging. Met iets meer dan 20% is de bijdrage van de toeristische sector aan het Cypriotische BBP bijzonder hoog. Op 15 maart moesten regeringsfunctionarissen daarom een evenwichtig en moeilijk besluit nemen, toen president Nicos Anastasiades de sluiting van alle grenzen aankondigde, evenals een verbod van onnodige verplaatsingen binnen het land. De Republiek Cyprus, die slechts iets meer dan tien jaar geleden een diepe crisis in haar banksector heeft doorgemaakt, werd nu geconfronteerd met een nieuwe crisis met ongekende sociale afstandsregels, beperkingen op vrij verkeer en zelfisolatie. Met de pandemie die dagelijks voor toenemend aantal infecties en dodelijke slachtoffers zorgde, werd al snel duidelijk dat niet alleen de volksgezondheid, maar ook de economische vooruitzichten van het land in gevaar waren.

Een spoedig herstel door een snelle reactie en een wetenschappelijke aanpak

Maar hoe meer en zwaardere crisissen een bevolking doormaakt, hoe sterker de bevolking wordt. En dit geldt zeker voor de Cypriotische bevolking, die door zeer moeilijke periodes is gegaan, waarbij velen van hen zich de Turkse bezetting van het noordelijke deel van het eiland nog steeds herinneren, leidend tot een decennialang conflict en de financiële crisis iets meer dan tien jaar geleden. Het zou onmogelijk geweest zijn dat de Cypriotische regering of de bevolking van Cyprus niet alles wat in hun macht stond zouden hebben gedaan om de zoveelste crisis te overwinnen.

Met slechts een paar bevestigde gevallen, en gebruikmakend van het feit dat Cyprus een eiland is, heeft de regering enkele dagen na de eerste bevestigde infectie een totale afsluiting van het eiland bevolen. Testapparatuur werd op tijd besteld en het duurde slechts een paar nachten alvorens de test-kits in gecharterde vliegtuigen uit Griekenland aankwamen. Massatesten werden efficiënt uitgevoerd aan zowel zorgverleners alsook andere mensen met contactberoepen zoals supermarktmedewerkers of politieambtenaren. Hierdoor konden micro-uitbraken worden gestopt voordat ze echte uitbraken werden. De gebruikelijke polemische politieke discussies en verschillen werden terzijde geschoven en wetenschappelijke feiten werden naar voren gebracht. Dit was niet alleen van belang om de overheid het juiste en snelle advies te geven over de te nemen maatregelen, maar ook om de bevolking te gehoorzamen aan deze maatregelen. Er was behoefte aan neutrale en duidelijke feiten waarop mensen konden vertrouwen.

Veel landen prijzen zichzelf voor hun crisis-management, maar Cyprus heeft daar zeker de reden voor

De feitelijke resultaten van de manier waarop Cyprus de wereldwijde pandemische situatie heeft aangepakt, zijn verbazingwekkend. Terwijl de meeste landen nog steeds worstelen om te bevestigen dat de infectieuze curve is afgeplat en dat de piek van de uitbraak is gepasseerd, heeft Cyprus het aantal nieuwe dagelijkse infecties in slechts zeven weken teruggebracht tot vijf (vergeleken met 57 nieuwe infecties op de piekdag van 1 april 2020). Bovendien is het sterftecijfer op Cyprus met 2,4% veel lager dan in de meeste andere landen. Tot nu toe zijn 20 mensen omgekomen door de COVID-19-uitbraak op Cyprus. De geleidelijke opening van het land staat voor de deur met zwaardere beperkingen die van invloed zijn op het dagelijkse leven van mensen die het snelst worden opgeheven. Het kan nog een maand of langer duren voordat de reguliere vluchten het eiland weer zullen bereiken. De Cypriotische toeristenindustrie zal zeker een moeilijk en uitdagend seizoen en jaar 2020 hebben, maar het ziet ernaar uit dat niet alles verloren is gegaan voor deze zomer. Betere dagen komen eraan en ze komen zeer binnenkort.

Vastgoedbeleggers blijven Cyprus beschouwen als een veilige haven

Investeerders worden nu beloond voor hun vertrouwen in Cyprus als veilige plek om te wonen (en investeren)

In tegenstelling tot toerisme is de vastgoedmarkt en de vastgoedinvesteringsmarkt in Cyprus tijdens de pandemie-uitbraak niet gestopt met werken of zaken te doen. Voor investeerders van over de hele wereld is Cyprus nog steeds het mooie, vredige en veilige eiland om op te wonen en in te investeren. De manier waarop de regering met deze crisis omging, was slechts een bewijs voor bestaande investeerders over hoe goed ze hun investeringslocatie hebben gekozen. Het Cypriotische investeringsprogramma blijft rijke individuen en zakenmensen van over de hele wereld aantrekken. Voor investeringen in woningen van € 300.000 of meer kan een permanente verblijfsvergunning worden verkregen. En ook Europese gepensioneerden beschouwen Cyprus nog steeds als de perfecte plek onder de zon om te wonen of om extra inkomsten te genereren via vakantiehuur. En voor degenen die nu pas in Cyprus willen investeren: u hoeft niet te wachten tot de vluchten weer vliegen. Met speciale aanbiedingen en promoties is dit het perfecte moment om uw volgende succesvolle vastgoedinvestering op het eiland van Aphrodite te plannen. Neem contact met ons op voor alle informatie die u nodig heeft over Cyprus of de Cypriotische vastgoedmarkt, of geef ons uw zoekcriteria en ontvang een eersteklas selectie van beschikbare eigendommen. En waarom niet een virtuele reis maken naar het zuidoosten van Cyprus om uw perfecte nieuwbouwwoning onder de zon te vinden?

Lees meer: