Montenegro verlengt het programma voor het verkrijgen van het staatsburgerschap op basis van een investering tot eind 2022

25-01-2022

Het investeringsprogramma voor het verkrijgen van het Montenegrijnse staatsburgerschap is met één jaar verlengd

Goed nieuws voor wereldburgers! De Montenegrijnse regering heeft besloten haar burgerschapsprogramma voor investeerders met nog eens 12 maanden te verlengen.

Ooit begonnen door de voormalige regering, had de nieuwe Montenegrijnse regering eerder aangekondigd het programma stop te zetten nadat de Europese Commissie het einde van dit programma een voorwaarde voor toetreding tot de EU had gesteld. Montenegro hoopt tegen 2025 een volwaardig EU-lid te zijn.

De wereldwijde pandemie trof echter ook de Montenegrijnse economie en hebben de buitenlandse investeringen in 2021, het geplande laatste jaar van het burgerschap door investeringsprogramma van Montenegro, bijna stil gelegen. Omdat daarom de investeringen in het Montenegrijnse staatsburgerschap in 2021 niet aan de verwachtingen hebben voldaan, heeft de regering nu besloten het programma, dat een maximum van 2000 aanvragen heeft, te verlengen.

Strengere regels

Met het Montenegrijnse investeringsprogramma voor het verkrijgen van het staatsburgerschap kunnen aanvragers het Montenegrijnse staatsburgerschap verkrijgen via een investering in vastgoed en het maken van een donatie. Het programma is vooral populair bij niet-EU onderdanen vanwege de grote waarschijnlijkheid dat Montenegro tegen 2025 een volwaardig EU-land zal zijn. Houders van het Montenegrijnse paspoort kunnen dan visumvrij in elk EU-land verblijven en werken. Montenegro staat gezinshereniging en de dubbele nationaliteit toe aan alle investeerders.

Met de nieuwe regels moet een aanvrager € 250.000 investeren in een goedgekeurd vastgoedproject in minder ontwikkelde en bevolkte gebieden, zoals het noorden van Montenegro, of € 450.000 als het vastgoedproject in één van de populaire kustregio's ligt. Daarnaast moeten aanvragers € 200.000 doneren aan ontwikkelings- en innovatiefondsen van de overheid. Aanvragers moeten een bankgarantie stellen voor de helft van het investeringsbedrag.

Bovendien zal Montenegro geen nieuwe vastgoedprojecten goedkeuren voor dit investeringsprogramma, maar dit is goed nieuws voor de bestaande projecten die nog beschikbare eenheden hebben. Lees meer over het Montenegrijnse staatsburgerschap-door-investering op deze pagina of vul onderstaand contactformulier in.

Vraag vrijblijvend meer informatie aan over het Montenegrijnse programma voor staatsburgerschap op basis van een investering!