Over Madeira

Een bijzonder charmant eiland dat het hele jaar door een top-bestemming is

Madeira is veel meer dan één eiland

Madeira is een Portugese archipel gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan, ten zuidwesten van Portugal. De totale bevolking werd in 2011 geschat op 267.785. De hoofdstad van Madeira is Funchal, gelegen aan de zuidkust van het hoofdeiland.

De archipel ligt iets minder dan 400 kilometer ten noorden van Tenerife, de Canarische Eilanden. Sinds 1976 is de archipel één van de twee autonome regio's van Portugal (de andere zijn de Azoren, gelegen in het noordwesten). De archipel van Madeira omvat de eilanden Madeira, Porto Santo en de Ilhas Desertas. Onder het bestuur van Madeira vallen ook de Ilhas Selvagens, die ongeveer 160 km boven de Canarische eilanden gelegen zijn.

De regio heeft politieke en administratieve autonomie dankzij het bestuurlijke politieke standbeeld van de onafhankelijke regio Madeira, zoals bepaald in de Portugese grondwet. De autonome regio maakt integraal deel uit van de Europese Unie en heeft de status van ultraperifere regio van de Europese Unie gekregen.

Eén van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Portugal

Madeira werd opgeëist door Portugese zeelieden in dienst van Prins Hendrik de Zeevaarder in 1419 en vestigde zich na 1420. De archipel wordt beschouwd als de eerste territoriale ontdekking van de verkenningsperiode van het Portugese tijdperk van ontdekking dat zich uitstrekte van 1415 tot 1542.

Tegenwoordig is de archipel Madeira het hele jaar door een populair vakantieoord en wordt elk jaar bezocht door ongeveer één miljoen toeristen, driemaal zoveel als de bevolking telt. De regio staat bekend om zijn Madeira-wijn, gastronomie, historische en culturele waarde, flora en fauna, landschappen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan ​​en borduurkunstenaars. De jaarlijkse nieuwjaarsviering omvat de grootste vuurwerkshow ter wereld, zoals officieel erkend door Guinness World Records in 2006. 

De belangrijkste haven van Funchal is de belangrijkste Portugese haven voor het aanmeren van cruiseschepen en is een belangrijke tussenstop voor commerciële en trans-Atlantische passagiers van cruises tussen Europa, de Caraïben en Noord-Afrika. Bovendien werd in de jaren tachtig het International Business Center van Madeira opgericht, ook wel bekend als de Madeira Free Trade Zone, formeel opgericht als een instrument van regionaal economisch beleid. Het bestaat uit een reeks prikkels, voornamelijk belasting-gerelateerd, die worden toegekend met als doel buitenlandse directe investeringen op basis van internationale diensten naar Madeira aan te trekken.

Leven in Madeira

Madeira is het hele jaar door een bijzonder charmant eiland, waar de gemiddelde temperatuur varieert van 18 graden in februari tot 27 graden in augustus. Hierdoor heeft Madeira zich tot een topbestemming voor de winterzon kunnen ontwikkelen. Het eiland wordt het hele jaar door aangevlogen door directe Europese vluchten vanaf luchthavens in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. De kosmopolitische hoofdstad Funchal is gezegend met een groot aantal diverse restaurants, koffiebars en moderne winkelcentra, en, in tegenstelling tot veel andere bestemmingen, zijn de vele restaurants het hele jaar door geopend, wat een uitstekende levensstijl garandeert.

Madeira, één van de mooiste eilandbestemmingen van Europa, biedt het hele jaar door een zomerklimaat en een prachtige flora en fauna. Bovendien is het één van de veiligste locaties ter wereld en biedt het een cultureel rijke en gezonde levensstijl, met een levendig nachtleven, internationale restaurants, spectaculaire zeegezichten, een helderblauwe oceaan met torenhoge kliffen, maar ook rustige valleien en serene parken. De natuurlijke schoonheid, het gematigde klimaat, de unieke watervallen en bergsporten, hand in hand met de populaire festivals, lokale tradities, culturele en culinaire hoogtepunten, maken van Madeira een veelzijdige bestemming. Voel de energie die uit de kosmopolitische ambiance van Funchal stroomt, bewonder de adembenemende landschappen of geniet van een traditionele gastronomische lekkernij. Voor de meer energieke en avontuurlijke inwoners is er duiken, surfen, windsurfen of jetskiën.

Meer informatie nodig over Madeira?

Bent u benieuwd wat Madeira allemaal te bieden heeft? Wilt u er wonen, wilt u op Madeira een tweede huis onder de zon, of wilt u deze prachtige eilandengroep als nieuwe bestemming voor uw reisorganisatie openen? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op!