Madeira: een juweel in de Atlantische Oceaan

Van groene bergen tot historische straten en de diepblauwe zee

Een betoverde archipel van geschiedenis en natuurlijke pracht

Genesteld in de uitgestrekte Noord-Atlantische Oceaan ligt Madeira, een archipel die net zo rijk is aan geschiedenis als aan natuurlijke schoonheid. Vaak aangeduid als de "Parel van de Atlantische Oceaan" of het "Eiland van de Eeuwige Lente", biedt Madeira een unieke mix van serene landschappen, levendig cultureel erfgoed en gastronomische hoogstandjes. Het verhaal is er een van ontdekking, veerkracht en een steeds evoluerende mix van invloeden die het onderscheidende karakter hebben gevormd. Laten we, terwijl we aan deze verkenning van Madeira beginnen, dieper ingaan op de facetten die deze eilandengroep tot een boeiende bestemming en een juweel van de Portugese kroon maken.

De Kronieken van Madeira: Navigators, wijn en mondiale invloed

Ontdekking en kolonisatie (15e eeuw):

In het tijdperk van de ontdekkingsreizen kwam Portugal naar voren als een baanbrekende zeemacht, die graag onbekende wateren in kaart wilde brengen. De officiële ontdekking van Madeira in 1419 door João Gonçalves Zarco en Tristão Vaz Teixeira, onder de bescherming van Prins Hendrik de Zeevaarder, betekende een vroege triomf. In 1425 werden de eilanden al bewoond, voornamelijk door Portugezen uit de regio's Algarve en Minho.

Landbouwboom en het suikertijdperk:

De kolonisten erkenden al snel het landbouwpotentieel van Madeira. Met terrassen die in de steile hellingen waren uitgehouwen, werd het eiland al snel de belangrijkste suikerproducent van Europa. Dit 'Witte Goud' trok kooplieden en kolonisten uit heel Europa, wat indirect leidde tot de groei van Funchal, genoemd naar de overvloedige 'funcho' (venkel) in het gebied, als een belangrijke havenstad.

Het wijntijdperk:

Toen de suikerindustrie uiteindelijk naar Amerika verhuisde, paste Madeira zich aan door zich te concentreren op de wijnproductie. Madeirawijn werd een gewaardeerd handelsartikel op zowel de Europese als de Amerikaanse markt, en kreeg een verdere impuls toen werd ontdekt dat de wijn verbeterde door reizen over zee. Het is bekend dat het een geliefd drankje was onder de Britse en Amerikaanse elites, waarbij historische figuren als Shakespeare, Thomas Jefferson en Winston Churchill bekende liefhebbers waren.

Strategische betekenis:

De ligging van Madeira maakte het tot een strategische bevoorradingsplek voor schepen op weg naar Afrika, Amerika en India. Naarmate de zeeroutes zich uitbreidden, werd Funchal een cruciale aanloophaven, waar schepen werden bevoorraad en gerepareerd, waaronder die van beroemde ontdekkingsreizigers als Christoffel Columbus, die een tijdlang in Porto Santo woonde.

19e eeuw tot wereldoorlogen:

In de 19e eeuw ontwikkelde Madeira zich tot een gezondheidsoord voor de Europese elite, voornamelijk Britten, die aangetrokken werden door het milde klimaat en de therapeutische sfeer. Het Reid's Hotel in Funchal, geopend in 1891, symboliseert dit tijdperk. Hoewel Portugal tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog neutraal bleef, werd Madeira gebruikt als detentiecentrum voor vijandelijke onderdanen en als basis voor geallieerde schepen en onderzeeërs.

Modern Madeira:

Na de Tweede Wereldoorlog onderging Madeira een aanzienlijke ontwikkeling van de infrastructuur, waarbij de overgang plaatsvond van een agrarische economie naar een economie die steeds meer afhankelijk was van toerisme. De transformatie ervan naar een moderne toeristische hotspot culmineerde in 1976 toen het een autonome regio van Portugal werd met een eigen regering en president.

Door de geschiedenis heen heeft Madeira blijk gegeven van een opmerkelijk aanpassingsvermogen, of het nu gaat om het hervormen van de economie of het doorstaan van piratenaanvallen en zeeblokkades. Tegenwoordig is het een bewijs van het uithoudingsvermogen en de visie van de bevolking; de weelderige landschappen vertellen verhalen over vervlogen tijden en mondiale interacties.

Van hoge toppen tot oceanische diepten

Geografisch overzicht:´

De archipel van Madeira, ongeveer 700 kilometer ten westen van de Marokkaanse kust en 1.000 kilometer ten zuidwesten van het Portugese vasteland gelegen, bestaat uit vier primaire groepen:

 • Eiland Madeira: Het grootste eiland, waar de meerderheid van de bevolking woont en waar de regionale hoofdstad Funchal ligt.

 • Porto Santo: aanzienlijk vlakker dan zijn grotere buur en beroemd om zijn uitgestrekte zandstranden.
 • Desertas-eilanden: Bestaande uit drie hoofdeilanden (Ilhéu Chão, Deserta Grande en Bugio), zijn deze grotendeels onbewoond en erkend als natuurreservaat, de thuisbasis van de zeldzame mediterrane monniksrob.
 • Selvagens-eilanden: dichter bij de Canarische Eilanden dan bij Madeira, het zijn een reeks rotsachtige eilandjes die ook dienen als natuurreservaat.

Topografische wonderen:

De topografie van Madeira is een product van vulkanische activiteit van miljoenen jaren geleden. Het hoofdeiland wordt gekenmerkt door een bergachtige ruggengraat die over de hele lengte loopt, met de hoogste top, Pico Ruivo, op 1.862 meter. Diepe valleien, steile kliffen en terrasvormige landschappen, het resultaat van eeuwenlange landbouwactiviteiten, accentueren de ruige schoonheid van het eiland.

Hydrologie:

Hoewel het eiland geen grote rivieren heeft, beschikt het over een uniek irrigatiesysteem dat bekend staat als 'levadas'. Deze kunstmatige kanalen, oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw, transporteren water van de regenachtige noordelijke regio's naar de drogere zuidelijke gebieden, en tegenwoordig dienen ze ook als schilderachtige wandelpaden.

Klimaat ingewikkeldheden:

Dankzij zijn ligging in de Noord-Atlantische Oceaan en de invloed van de Golfstroom geniet Madeira van een aangenaam maritiem subtropisch klimaat. De bergachtige topografie resulteert echter in microklimaten:

 • Kustgebieden: Funchal en andere kustgebieden ervaren warme, zonnige dagen, vooral in de zomer. De gemiddelde temperatuur ligt tussen 20°C en 26°C in de zomer en tussen 15°C en 20°C in de winter.

 • Bergachtige gebieden: Naarmate men stijgt, daalt de temperatuur en neemt de regenval toe. De bergen zijn vaak mistig en het is niet ongebruikelijk dat Pico Ruivo in de winter een lichte laag sneeuw krijgt.
 • Neerslaggradiënt: Het noorden, dat aan de loefzijde ligt, ontvangt meer regen dan het zuiden. Dit patroon heeft geleid tot de weelderigheid van de noordelijke regio's, in contrast met de ietwat drogere landschappen van het zuiden.

Oceanische invloed:

De omringende Atlantische Oceaan tempert niet alleen het klimaat van Madeira, maar speelt ook een cruciale rol in de biodiversiteit. De warme zeetemperaturen, variërend van 18°C in de winter tot 24°C in de zomer, bevorderen een rijk marien ecosysteem, waardoor de regio een uitstekende plek is voor duiken en observaties van het leven in zee.

De geografische en klimatologische complexiteit van Madeira heeft de geschiedenis, cultuur en manier van leven aanzienlijk beïnvloed. Van de terrasvormige wijngaarden die de beroemde Madeira-wijn produceren tot de unieke levada-wandelingen met adembenemende uitzichten: de geografie en het klimaat van het eiland vormen een verhaal van harmonie tussen mens en natuur.

Cultureel Madeira: feesten, ambachten en culinaire hoogstandjes

Feestelijke vieringen:

 • Carnaval: Het carnaval van Madeira is ontleend aan zowel Portugese als Braziliaanse invloeden en is een levendig spektakel van kleuren, muziek en dans. De straten van Funchal komen tot leven met parades, traditionele optredens en feesten, die zowel de lokale bevolking als toeristen aantrekken.

 • Santos Populares: Dit festival wordt gevierd in juni en eert drie populaire heiligen: Santo António, São João en São Pedro. Traditionele marsen, volksdansen en feesten markeren de gelegenheid, waarbij de straten van Funchal zijn versierd met kleurrijke versieringen.
 • Madeira Wijnfestival: Dit festival wordt eind augustus tot begin september gevierd en is een eerbetoon aan de historische wijnindustrie van Madeira. Evenementen omvatten het plukken van druiven, live volksoptredens en natuurlijk wijnproeven.

Muzikaal en danserfgoed:

 • Fado: Hoewel Fado zijn wortels heeft op het vasteland van Portugal, heeft Madeira dit soulvolle muziekgenre omarmd en aangepast, waarbij het vaak wordt doordrenkt met lokale instrumenten en thema's.

 • Folkloregroepen: Deze groepen, plaatselijk bekend als "Grupos de Folclore", behouden de traditionele dansen en liederen van Madeira, met optredens die vaak worden gehouden in lokale gemeenschappen en tijdens grote festivals.

Artistieke expressies:

 • Bordado Madeirense: Het ingewikkelde borduurwerk van Madeira is wereldberoemd en al eeuwenlang een traditioneel ambacht. Deze delicate kunstvorm wordt van generatie op generatie doorgegeven en siert alles, van tafelkleden tot kleding.

 • Vlechtwerk: De stad Camacha is het epicentrum van de rietenindustrie van Madeira. De buigzame wilgentakken worden omgetoverd tot uiteenlopende objecten, van meubels tot manden, waarmee het vakmanschap van de eilandbewoners wordt getoond.

Gastronomische tradities:

 • Madeirawijn: Deze versterkte wijn heeft zoete, rijke smaken en wordt vaak gedronken als dessertwijn. De unieke smaak komt voort uit een verwarmings- en verouderingsproces, dat historisch gezien een bijproduct was van zijn zeereizen.

 • Poncha: Een traditionele alcoholische drank gemaakt van aguardente de cana (een soort rum), honing, suiker en citroen- of sinaasappelsap. Het is een must voor diegenen die zich willen onderdompelen in lokale smaken.
 • Festas do Panelo: Dit unieke evenement wordt gevierd in sommige noordelijke dorpen en ziet de lokale bevolking een gemeenschappelijke maaltijd bereiden in grote potten, met behulp van vlees, groenten en yams, wat de eenheid van de gemeenschap symboliseert.

Religieuze vieringen:

 • Festa da Nossa Senhora do Monte: Dit religieuze festival wordt in augustus gehouden en eert de beschermheilige van Madeira. Duizenden toegewijden maken een pelgrimstocht naar de kerk in Monte, een district in Funchal, om zegeningen te zoeken.

 • Kerst- en nieuwjaarsvieringen: Madeira staat bekend om zijn feestelijke verlichting, waarbij Funchal verandert in een lichtgevend wonderland. Vooral het nieuwjaarsvuurwerk is opmerkelijk en trekt toeristen over de hele wereld.

De tradities en cultuur van Madeira zijn een harmonieuze mix van historische invloeden, natuurlijke overvloed en de innovatieve geest van de eilandbewoners. Of het nu via hun muziek, kunst of culinaire creaties is, de Madeiranen tonen een diep respect voor hun erfgoed terwijl ze anderen hartelijk uitnodigen om deel te nemen aan hun vieringen.

Bezienswaardigheden die u absoluut moet bezoeken op Madeira

Funchal:

 • Oude stad (Zona Velha): Een doolhof van smalle steegjes met historische gebouwen, vol met restaurants, cafés en kunstgalerijen. De geschilderde deuren zijn hier een kunstvorm op zich geworden.

 • Monte Palace Tropical Garden: Deze weelderige tuin biedt een panoramisch uitzicht op Funchal en toont exotische plantensoorten en prachtige tegelmozaïeken.
 • Mercado dos Lavradores: De bruisende boerenmarkt, waar u een verscheidenheid aan verse producten, vis en traditionele ambachten kunt ontdekken.

Cabo Girão:

Deze plek is een van de hoogste zeekliffen ter wereld en beschikt over een uitkijkplatform met glazen vloer dat adembenemende vergezichten over de oceaan en het landschap biedt.

Levadas-wandelingen:

Deze oude irrigatiekanalen, die zich over een lengte van 2500 kilometer uitstrekken, doen nu dienst als schilderachtige wandelpaden. Populaire routes zijn onder meer Levada do Caldeirão Verde en Levada das 25 Fontes.

Pico Ruivo en Pico do Arieiro:

De twee hoogste toppen van Madeira bieden uitdagende wandelpaden met een ongeëvenaard panoramisch uitzicht op de gevarieerde topografie van het eiland.

Santana:

Beroemd om zijn traditionele A-frame huizen met rieten daken, is dit charmante dorp een venster op het plattelandsleven van Madeira.

Laurisilva-bos:

Dit eeuwenoude bos, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, beslaat ongeveer 20% van het hoofdeiland en herbergt unieke flora en fauna. De groene, met mist bedekte landschappen voelen bijna buitenaards aan.

Natuurlijke zwembaden van Porto Moniz:

Deze natuurlijke zoutwaterzwembaden, gevormd door vulkanische lava, zijn een heerlijke plek om een duik te nemen terwijl u geniet van de schoonheid van de ruige kustlijn.

Porto Santo-eiland:

Porto Santo wordt vaak het 'Gouden Eiland' van Madeira genoemd vanwege het 9 km lange zandstrand en is perfect voor ontspanning. Het eiland heeft ook historische bezienswaardigheden die verband houden met Christopher Columbus.

Desertas- en Selvagens-eilanden:

Als natuurreservaten zijn deze eilanden een paradijs voor natuurliefhebbers. Desertas is een van de laatste toevluchtsoorden van de mediterrane monniksrob, terwijl Selvagens diverse vogelsoorten herbergt.

Museum CR7:

Dit museum, gelegen in Funchal, is gewijd aan Cristiano Ronaldo, de beroemde voetballer die op Madeira werd geboren. Het toont zijn trofeeën, memorabilia en levensverhaal.

Botanische tuin van Madeira:

Deze tuin, gelegen boven Funchal, vertoont een overvloed aan plantensoorten uit verschillende klimaatzones. De kleurrijke terrastuinen zijn een visueel genot en de locatie biedt ook een panoramisch uitzicht over de stad.

Grotten van São Vicente:

Deze ondergrondse kanalen, bijna 900.000 jaar geleden gevormd door een vulkaanuitbarsting, bieden een fascinerende kijk op de vulkanische oorsprong van Madeira.

De diverse attracties van Madeira zijn geschikt voor elk soort reiziger, van sensatiezoekers die op zoek zijn naar avontuurlijke wandelingen tot mensen die verlangen naar serene natuurlijke landschappen of culturele onderdompeling. Elke hoek van deze archipel vertelt een verhaal en biedt ervaringen die lang na het einde van de reis in het geheugen blijven hangen.

General banners