Albufeira & Olhos d'Agua

Het vakantieparadijs van Portugal

Albufeira kan gezien worden als de toeristische hoofdstad van Portugal. Zo heeft Albufeira 45.000 inwoners, maar in de drukke zomermaanden haalt het aantal in Albufeira verblijvende mensen gemakkelijk de 350.000. De grote hotels en toeristische appartementsgebouwen liggen vrijwel allemaal in de wijken Oura (Areias de São João) en Santa Eulalia, waar u ook de gelijknamige stranden vindt.

Het centrum van Oura is de 2km lange straat Avenida Sá Carneiro, vaker gekend onder de namen "Albufeira Strip", "Oura Strip" of gewoon "the Strip". Iedere avond in de hete zomermaanden wordt deze straat 's avonds afgezet voor het verkeer en verandert in een enorm uitgaancentrum, waar vooral de Britse en Nederlandse jeugd tot in de vroege ochtenduren feest vieren. 

Ook de straat Rua Cândido dos Reis in de oude stad van Albufeira staat bekend als "bar street". Hier gaat het wel iets rustiger aan toe en men vindt hier vooral families die de avond nog even op een terrasje met live muziek willen inklinken.

Maar Albufeira biedt niet enkel zon, zee en uitgaansleven. Vooral de oude stad heeft heel wat cultuur en historische bezienswaardigheden te bieden. De kerk Igreja de Sant'Ana is wellicht het bekendste en belangrijkste historische gebouw. De vroegere gelijknamige kapel stond verder beneden op het strand en werd volledig door de aardbeving en tsunami van 1755 verwoest. Men heeft daarom in de tijd beslist om de nieuwe kerk op hoger terrein te bouwen, waardoor u tot op de dag van vandaag een prachtig uitzicht op de kliffen van Albufeira heeft. Ga zeker ook naar binnen om de prachtige houten en in blauw gekleurde altaar te bewonderen.

U kunt ook een bezoek brengen aan het oude gemeentehuis van Albufeira. Dit gebouw werd omgebouwd tot gemeentelijk archeologisch museum. Onder de archeologische vondsten die in dit museum tentoongesteld worden, vindt u oude manuscripten, eeuwenoude huishoudelijke artikelen en gereedschappen die ooit door de eerste inwoners van deze regio gebruikt werden.

Slenter tenslotte nog gezellig door de verkeersvrije straatjes van het historische centrum van Albufeira en ontdek nog tal van andere, kleinere historische monumenten, die allemaal hun uniek verhaal hebben. Het historische centrum mondigt uit op twee bekende en zeer fraaie stranden, t.w. het Vissersstrand strand en het strand Praia do Peneco.

Terwijl u het visserstrand ook gemakkelijk vanuit het moderne stadscentrum met een buitenroltrap kunt bereiken, is het Praia do Peneco vanuit de oude stad enkel via een voetgangerstunnel (onder het hotel Sol e Mar door) te bereiken. Het strand is bij de inwoners dan ook als "Tunnelstrand" of Praia do Túnel bekend. Wel is er vanuit de westelijke bovenstad een lift die u langs de kliffen naar het strand brengt.

Ook voor rustzoekers heeft Albufeira van alles te bieden. Het westelijke gedeelte van Albufeira bestaat uit het prachtige, tussen de rotswanden in gelegen strand van São Rafael, het langere uitgestrekte strand van Galé met zijn hotels en restaurants, en Salgados, waar verschillende 5 sterren resorts, een mooi strand en een golfbaan met zicht op het natuurpark van Lagoa de Salgados, wat op zijn beurt weer een trekpleister voor vogelkijkers is.

Het daarvan maar enkele kilometers landinwaarts gelegen Guia is een zeer klein, maar zeker het bezoeken waard plaatsje en is tergelijkertijd het westelijke uiteinde van de gemeente Albufeira. Guia is in heel Portugal gekend als de thuisbasis van het gerecht "kip met piri-piri", gemaakt uit kip gelegd in een piri-piri marinade. De internationale voedselketen  Nando heeft dit gerecht dan ook nog een keer wereldberoemd gemaakt, wat Guia ten goede is gekomen.

Wereldberoemd is ook Cliff Richard, die van Guia zijn tweede thuis gemaakt heeft en daar een wijngaard met eigen wijnproductie bezit. Deze kan ook bezocht worden en ligt rechtstreeks achter het Algarve Shopping winkelcentrum, tot de recente opening van het Mar Shopping in Loulé het grootste winkelcentrum van de Algarve.

Het oude dorpscentrum van Guia is erg klein, maar biedt enkele voorbeelden van typische Algarvische woonhuizen.

Bij Guia ligt ook het Zoomarine pretpark, een groot pretpark met tal van attracties en zwembaden met glijbanen. Hier vinden ook dolfijnshows plaats en kunt u er zelfs zwemmen met dolfijnen!