Loulé, Vilamoura en Quarteira

Van de levendige marktstad Loulé tot het mondaine Vilamoura

De gemeente van Loulé strekt zich uit over een gebied van 763 km2 en omvat zowel de gelijknamige levendige marktstad, alsook het bruizende Quarteira met de wereldbekende en chique Marina van Vilamoura. Ook Quinta do Lago, een afgeschermd en zeer luxe gated community met villa's voor de superrijken, prachtige stranden en luxe resorthotels, behoort tot de gemeente Loulé. Hierdoor wordt Loulé als één van de rijkste gemeentes van heel Portugal gezien.

De stad Loulé is één van de belangrijkste steden van de Algarve. Gelegen vrijwel midden in de Algarve en op slechts 15 minuten rijden van de luchthaven van Faro, is het ook een perfecte startbasis voor wie de Algarve per huurwagen of per excursie wil ontdekken.

De stad is bekend voor lokale ambachten zoals geweefde manden, pottenbakkerij en in vorm gegoten koper. Zoals de Algarve over het algemeen, kan ook Loulé zijn Moorse invloeden niet verstoppen. Dit ziet u aan de beltoren van de kerk Igreja Matiz São Clemente of ook gewoon aan het kasteel van Loulé.

Het kasteel van Loulé beherbergt nu het gemeentemuseum, oftewel Museu Municipal. Hoogtepunt van dit museum is de prachtige reconstructie van een traditionele, 19de-eeuwse keuken met origineel servies. Dit boven de stad gelegen kasteel biedt een prachtig uitzicht over de stad Loulé en zijn omgeving.

In de Rua da Barbaca bieden nog tot heden vele lokale handwerkers hun koopwaar aan. Vooral het aardenwerk dat u hier vindt is erg populair bij de bezoekers van deze stad. Onze souvenir-tip om hier te kopen: de Cataplana-kookpotten!

Ook de Kapel Nossa Senhora da Conceição  is het bezoeken waard. Hier zijn vooral de azulejos en het barokke altaarstuk te bewonderen.

Bekend is ook de gemeentelijke markt van Loulé. De architectuur van dit historische marktgebouw is opnieuw door Moorse invloeden gekenmerkt. U kunt deze markt dagelijks behalve op zondag in de voormiddag bezoeken. Maar enkel op zaterdagvoormiddag, de officiële marktdag van Loulé, komt deze markt tot zijn volle bloei. Verse producten zijn er dan in overvloed beschikbaar. Verse vis glinstert in de bakken, takjes kruiden hangen tussen de potten handgemaakte confituur en honing, kazen, rode pepers, marsepein en gesuikerde cakes van vijgen en amandelen liggen er tussen de gerookte worsten.

Deze markt is niet te verwisselen (en te vergelijken) met de boerenmarkt (Mercado de agricultores), eigenlijk meer een Zigeunermarkt, die ook iedere zaterdagvoormiddag net buiten het centrum plaatsvindt. Bezoek zeker ook het tegenover gelegen klooster Convento de Santo Antonio als u naar deze markt gaat.

Vilamoura is een mondaine badplaats met een internationaal bekende jachthaven. Beroemdheden worden aangetrokken door de glamour en verfijnde sfeer die Vilamoura biedt. U vindt er de Praia da Vilamoura, een 3km lang zandstrand welk ook al sinds jaren een toplocatie voor modefotografen is. Behalve voor zijn marina is Vilamoura ook bekend voor de talrijke eerste klasse golfterreinen, luxe hotels, weelderige villa's en een stijlvol casino. Vanuit de jachthaven vertrekken fantastische rondvaartboten, waarvan u vaak live wilde dolfijnen in de atlantische oceaan kunt spotten. 

Vilamoura, uit het niets tot één van de meest mondaine badplaatsen in Portugal en zelfs Europa uitgebouwd, heeft ook een eeuwenoude historische attractie. Cerro da Vila, een oud romeins villacomplex uit de 2de eeuw, met baden, zoutbassins, graftoren en zwart witte mozaïeken toont aan dat ook al bij de Romeinen luxe geen vreemd begrip was. In het naastgelegen museum is er een verzameling van verschillende objecten uit de Romeinse, Visigotische en Moorse tijd te zien.

In Vilamoura draait dus alles om locatie, levensstijl en kwaliteit. Deze ontwikkeling rond de prachtige jachthaven biedt een brede scala aan lifestyle-keuzes en recreatieve mogelijkheden - waaronder de bekroonde jachthaven, schijnbaar eindeloze stranden, gerenommeerde kampioenschaps-golfbanen en faciliteiten voor paarden van wereldklasse.

Vilamoura ligt in de Gouden Driehoek van de Algarve, op 20 minuten ten westen van de internationale luchthaven van Faro, en is een van Europa's populairste toeristische bestemmingen. Centraal in de aantrekkingskracht van de Algarve ligt de uitstekende connectiviteit met de rest van Europa. De internationale luchthaven van Faro biedt directe verbindingen naar ongeveer 80 bestemmingen in heel Europa en Canada.

Het levendige Quarteira ligt op een drietal km van Vilamoura. Het heeft een gezellig centrum met bars, restaurants en winkeltjes en beschikt over een lang en breed zandstrand. Quarteira berherbergt het overgrote deel van de Braziliaanse gemeenschap in de Algarve waardoor de stad het hele jaar door een kleurrijke sfeer heeft.  De vismarkt van Quarteira is de beste van de streek en vooral bekend voor zijn schaaldieren zoals gambas. Deze vormt ook het begin van de lange strandpromenade met zijn talrijke café's, restaurants en hotels. Iedere woensdag voormiddag is er de zigeunermarkt, net buiten de stad (tegenover de Lidl supermarkt) gelegen.

De oorsprong van Quarteira gaat op zijn minst terug naar de periode van de Romeinse bezetting van het Iberisch Schiereiland. Quarteira werd snel bekend voor zijn stranden, de visvangst en de pijnboomwouden.