Uw woning in Portugal verkopen? 5 redenen om voor een exclusiviteitscontract te kiezen.

29-11-2021

Een exclusiviteitscontract brengt rust en ontspanning in het verkoopproces

De vastgoedmakelaardij in Portugal ziet er heel anders uit dan in de meeste Noord-Europese landen.

Ten eerste zijn vastgoedmakelaars in Portugal meestal kopende en verkopende makelaar ter gelijkertijd. Dit wil zeggen dat de makelaar die het huis op de markt zet, meestal dezelfde persoon is als de makelaar die de kopende klanten voor het huis zoekt.

Ten tweede werken de meeste makelaars in Portugal met een open regime. Dit wil zeggen dat u niet enkel via deze makelaar uw huis hoeft te verkopen, maar er ook voor kunt kiezen om ter gelijkertijd uw woning via tal van andere makelaars op de markt te zetten.

Ook bij de verkopende klant in Portugal is deze laatste optie vaak de meest populaire keuze. 'Hoe meer makelaars mijn woning promoten, hoe beter toch?', wordt er gedacht. Waarom dit niet klopt, proberen wij met onze 5 redenen om voor een exclusiviteitscontract te kiezen hier uit te leggen.

Een exclusief bemiddelingscontract geeft de makelaar de mogelijkheid, in het promoten van uw eigendom te investeren.

Enkel bij een exclusief bemiddelingscontract is de makelaar er zeker van, op zijn minst 50% van de afgesproken commissie te ontvangen. Dit stelt de makelaar in staat om in de promotie van uw woning te investeren. Denk aan het naar boven halen van uw woning op de populaire portals zoals Idealista of Casa Sapo of het betalen van online en offline advertenties. Geen enkele makelaar zonder exclusiviteitscontract kan zich deze investering permitteren. Ten eerste is hij of zij er namelijk niet zeker van dat het huis überhaupt door hem of haar verkocht wordt en ten tweede riskeert hij of zij ook nog reclame te betalen waarvan andere makelaars de vruchten plukken.

Exclusief met één makelaar samenwerken geeft meer blootstelling van uw eigendom op de markt

Dit punt wordt vaak verkeerd begrepen door de verkopende klanten. Zoals eerder al omschreven kunnen makelaars op basis van een niet-exclusief bemiddelingscontract niet of nauwelijks investeren in de promotie van uw woning. Na een tijd verliezen ze vaak ook de interesse in uw vastgoed. Ze hebben dan ook weinig verantwoordelijkheid en stellen zich gerust dat als het hen niet lukt om uw vastgoed te verkopen, een andere makelaar het wel zal doen. Op deze manier helpt of bespoedigt het de verkoop dan ook niet, als uw huis via een twintigtal van deze makelaars op de markt staat.

Andersom investeert een makelaar met een exclusief bemiddelingscontract wel in de promotie van uw woning. Sterker nog, hij deelt de informatie van beschikbaarheid van uw woning met zijn of haar netwerk van collega-makelaars. Uw huis wordt dus niet zoals bij een niet-exclusieve makelaar enkel en alleen aan zijn of haar eigen klantenkring aangeboden, maar aan de klantenkring van een groot aantal andere makelaars. Een makelaar die met exclusieve bemiddelingscontracten werkt, rekent nooit op 100% van de afgesproken commissie. Hij rekent op de mogelijkheid dat ook een andere makelaar hem of haar de kopende klant kan brengen.

Eén gesprekspartner, één prijs en gecentraliseerde informatie

Voor u als verkopende klant is dit punt wellicht het grootste voordeel. In plaats van met een tiental makelaars te communiceren heeft u met een exclusiviteitscontract één enkele makelaar als contactpersoon. Deze deelt zijn commissie met andere makelaars om uw huis zo snel mogelijk te verkopen. Alle 'voordelen' dus van een niet-exclusief contract, maar dan zonder de stress van met meerdere makelaars samen te werken.

Als een makelaardij niet over een exclusief bemiddelingscontract beschikt, is de investering in openbaarmaking, het delen van informatie met andere marktspelers en de onderscheidende dienstverlening bijna altijd inferieur, omdat er voor deze makelaars geen garantie op winst is.

Wie heeft er dus het meeste baat bij het tekenen van een exclusief contract? U, de eigenaar

Een exclusief bemiddelingscontract levert de beste deal voor u op

Ook hier begrijpen verkopende klanten de term 'exclusiviteit' vaak verkeerd. Een exclusief bemiddelingscontract geeft geen exclusiviteit op de verkoop van uw vastgoed. Een exclusief bemiddelingscontract geeft enkel exclusiviteit op de promotie en marketing van uw eigendom. Doordat een makelaar uw exclusief vertegenwoordigt, investeert hij meer tijd en geld in de promotie en marketing van uw woning en dit in de wetenschap dat, ook al is hij niet de verkopende makelaar, hij wel de garantie heeft een deel van de commissie te ontvangen. Makelaars met een open, niet exclusief contract hebben deze garantie niet.

Makelaars met een niet-exclusief bemiddelingscontract hebben deze garantie niet en kunnen de promotie, marketing en opvolging van het verkoopproces nooit met dezelfde dimensie maken, omdat ze geen garantie hebben van de winst op de verkoop van uw eigendom.

Omdat een makelaar met een exclusief bemiddelingscontract de volle verantwoordelijkheid heeft voor het verkoopproces van uw eigendom, en u als eigenaar vertegenwoordigt (en niet de kopende klant), staat deze makelaar ook tot aan het einde aan uw kant en verdedigt uw belangen.

Als u uw huis door verschillende makelaars op niet-exclusieve basis laat promoten, proberen deze makelaars vaak deals af te dwingen om te voorkomen de koper te verliezen. Deze makelaars staan onder druk en oefenen deze druk ook op u uit. Dit levert maar zelden een goede deal op. Een makelaar met een exclusief contract heeft deze druk niet, en hoeft daarom ook u niet onder druk te zetten.

De juiste feedback en de meest waarheidsgetrouwe informatie

Doordat alle bezoeken via de makelaar met het exclusiviteitscontract verlopen, heeft deze ook het meest perfecte en complete overzicht over de feedback van de klanten. Hij herkent minpunten en verkoop-remmers meteen en kan deze in overleg met u uit de weg ruimen. Ook kan hij de omschrijving van uw eigendom naargelang deze realiteit van uw huis of woning aanpassen. Het resultaat: er zullen minder bezoeken zijn van klanten die uiteindelijk niet naar dit type vastgoed op zoek zijn (en daarom niet de juiste klanten voor uw eigendom zijn). Samen met het feit dat andere makelaars weten dat er een exclusiviteitscontract op dit huis staat, zorgt dit voor meer overzicht en rust in het verkoopproces. U wordt niet dagelijks lastig gevallen door makelaars die u een open bemiddelingscontract aanbieden en ontvangt geen bezoeken van ongekwalificeerde klanten.

Bij een exclusief contract is er slechts één strategie en slechts één onroerend goed te koop. Bij een niet-exclusieve promotie van uw vastgoed wordt het door de verschillende makelaars op verschillende manieren beschreven en zelfs met verschillende prijzen gepubliceerd.

Kopers denken vaak dat het om verschillende eigendommen met gelijke kenmerken gaat. Door de wet van vraag en aanbod vermindert de subjectieve waarde van uw eigendom hierdoor.

De informatie die door een exclusieve makelaar aan de markt wordt verstrekt, is consistent, zorgvuldig en geeft het eigendom waarheidsgetrouw weer.


Heeft u vragen over het kopen of verkopen van vastgoed in Portugal? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Uw huis of woning in Portugal verkopen?

Geniet van volledige en toegewijde service met een exclusief bemiddelingscontract van Belalgarve. Neem nu contact met ons op!