Vastgoed kopen aan de Algarve. Hoe doet u dat?

14-07-2021

Vastgoed kopen aan de Algarve. Een complete gids

Een plek onder de zon bezitten, is een levensdroom voor veel mensen. En steeds meer Nederlanders en Vlamingen kiezen de Algarve om deze droom te verwerkelijken. Wanneer ook u erover nadenkt om een huis of appartement aan de Algarve te kopen, dan vindt u hier alvast enige tips over hoe u dit het beste aanpakt en waar u allemaal op moet letten.

Huis of appartement? Welk type vastgoed koop ik het beste?

Het eerste waar u over moet nadenken, is voor welk type vastgoed u wilt gaan. Een huis, een villa met zwembad of een leuk appartement? Het antwoord op deze vraag kunnen wij niet zomaar geven. Alles hangt er namelijk van af wat u met uw vastgoed van plan bent. Wilt u er enkele maanden in de winter verblijven en bent u er niet vaak aanwezig, dan kiest u bijvoorbeeld beter voor een appartement of een huis in een woongemeenschap met gemeenschappelijke tuinen. U hoeft zich dan tijdens uw afwezigheid niet echt zorgen te maken over het onderhoud. Wilt u er vast gaan wonen of bijvoorbeeld uw pensioen doorbrengen, dan is wellicht een groter huis of villa meer van toepassing.

Appartementen aan de Algarve

Een appartement is vaak de goedkoopste en vooral ook gemakkelijkste manier om vastgoed te kopen aan de Algarve. Vaak gaat het bij beschikbare appartementen om nieuwbouw, maar uiteraard zijn er ook al bestaande appartementen beschikbaar. Deze kunnen in de residentiële wijken liggen van de grotere steden zoals Tavira, Faro, Albufeira, Portimão en Lagos, of juist in toeristische wijken. Daar beschikken vrijwel alle appartementsgebouwen over een gemeenschappelijke tuin en zwembad. Ook hebben bijna alle appartementen een balkon of terras. Met een appartement woont u eigenlijk nooit afgelegen en altijd in de buurt van winkels en restaurants. Wilt u uw appartement tijdens uw afwezigheid aan vakantiegangers verhuren, dan raden wij u aan om een appartement in een toeristische wijk te kopen, en op wandelafstand van het strand. Als het appartementsgebouw dan ook nog een gemeenschappelijk zwembad heeft, dan vindt u tijdens de zomermaanden gemakkelijk huurders.

Huizen aan de Algarve

Huizen aan de Algarve bestaan er in allerlei vormen en afmetingen. Het kan gaan om vrijstaande huizen of rijhuizen. Deze bevinden zich in de residentiële wijken van de verschillende steden aan de Algarve. Huizen of rijhuizen in de toeristische wijken liggen meestal in een gesloten woongemeenschap. Daar bevindt zich ook vrijwel altijd een gemeenschappelijk zwembad. De luxere woongemeenschappen beschikken zelfs over huizen met een privézwembad. Sommige woongemeenschappen hebben een eigen golfbaan. Vooral als u niet het hele jaar door aanwezig bent in uw vastgoed aan de Algarve, dan raden wij wat huizen betreft een gesloten woongemeenschap aan. Dan hoeft u zich niet druk te maken over onderhoud en kan uw woning ook gemakkelijker aan vakantiegangers verhuurd worden indien u dat zou willen.

Villa's met zwembad aan de Algarve

Een villa met zwembad kopen aan de Algarve is meestal de duurste oplossing om vastgoed te kopen in de Algarve. Toch kunnen de prijzen hiervoor meevallen, zeker als u voor een villa kiest die iets verder van de kust, steden en toeristische wijken ligt. Hou er wel rekening mee dat een villa (en het zwembad) onderhoud vraagt. Als u dus niet het hele jaar aanwezig bent in de Algarve, dan zult u hiervoor een bedrijf moeten inhuren, wat de onderhoudskosten dan ook meteen naar boven brengt. Door de villa aan vakantiegangers te verhuren tijdens de hete zomermaanden worden deze onkosten wel gemakkelijk terug verdient en maakt u er zelfs nog een behoorlijk rendement daar bovenop.

Vastgoedbeleggingen in hotels of resorts aan de Algarve

Eigenlijk kan iedere vastgoedaankoop aan de Algarve ook als belegging gezien worden. De prijzen aan de Algarve hebben nog altijd een stijgende trend en als uw vastgoed aan de Algarve op een goede locatie ligt, kunt u het ook gemakkelijk tijdens de zomermaanden aan vakantiegangers verhuren. Toch zijn er ook vastgoedaanbiedingen die specifiek voor investeerders ontworpen zijn. Deze maken meestal deel uit van hotel- of resortontwikkelingen. De hotelier biedt de investeerders een gegarandeerd minimum rendement aan dat meestal tussen de 3% en 5% per jaar ligt. Veel beter dus dan uw spaarboekje in België of Nederland. Bovendien krijgen investeerders ook de mogelijkheid om zelf in hun vastgoedinvestering te verblijven. Een perfecte combinatie van verzekerd rendement en levensgenot.

Waar vastgoed kopen aan de Algarve?

Ook hierover kunnen wij geen eenduidig antwoord geven. Alles hangt ervan af wat u persoonlijk wilt en wat u met uw vastgoed van plan bent. Is de aankoop van vastgoed aan de Algarve voor u gedeeltelijk of helemaal een investering, en wilt u extra rendement op uw vastgoedinvestering door middel van vakantieverhuur verdienen, dan raden wij u aan om vastgoed dicht bij het strand en voorzieningen zoals winkels en restaurants te kopen.

Als u zelf wilt overwinteren in de Algarve, dan is het wellicht ook aan te raden om dicht bij een grotere stad te zitten. In de steden zoals Faro, Albufeira, Portimão en Lagos blijven de voorzieningen open tijdens de wintermaanden. In kleinere kustplaatsjes is dat vaak niet het geval.

Wilt u permanent in de Algarve verblijven, dan ligt de keuze helemaal aan u. Op het platteland, in de prachtige groene heuvels van de Algarve van waar u vaak nog vergezichten op zee heeft, of toch dichter bij de kust en de kosmopolitische steden van de Algarve. De kuststreken in de Oost-Algarve zijn vaak typischer en minder toeristisch. De West-Algarve heeft dan weer de prachtige en voor de Algarve bekende rotsformaties en dankzij het toerisme, zomer en winter alle voorzieningen die u maar wensen kan. Qua temperatuur zijn de zomers in het oosten heter. In het westen waait er dan altijd meer wind.

Het berekenen van uw budget voor de aankoop van vastgoed aan de Algarve

Zoals overal op de wereld betaalt u uiteindelijk meer voor de aanschaf van vastgoed dan de daadwerkelijke vraagprijs. De makelaarskosten worden dan wel volledig door de verkoper betaald, maar zelf heeft u te maken met transactiebelastingen, notariskosten en een eventuele advocaat.

Transactiebelastingen (IMT) voor vastgoed aan de Algarve

Voor iedere aankoop van vastgoed in Portugal betaalt u een zegelbelasting van 0,8% op de aankoopprijs en een transactiebelasting. De hoogte van de transactiebelasting hangt van twee factoren af. De hoogte van de aankoopprijs is beslissend voor het belastingpercentage. Of u het huis als eerste woonadres koopt of als tweede verblijf, is beslissend voor de korting die u op het belastingpercentage verkrijgt. Een volledig overzicht over hoe u zelf de transactiebelasting kunt berekenen vindt u hier.

Notariskosten

Om heel eerlijk te zijn, doet de notaris niet veel in Portugal. De notaris registreert eigenlijk enkel de finale koopakte. De kosten hiervoor zijn dan ook miniem en liggen vrijwel altijd onder de 1.000 euro.

Advocaat

U bent niet verplicht om een advocaat in dienst te nemen voor de aankoop van vastgoed in Portugal. Maar vooral als u vastgoed koopt van een privé-eigenaar, is dit wel aan te raden. De advocaat doet in Portugal eigenlijk alles wat in België of Nederland de notaris doet: hij verifieert of er geen schulden meer zijn op het te kopen pand, of alles legaal geregistreerd staat bij de gemeente, en of de koopovereenkomst en de finale koopakte rechtsmatig opgesteld zijn. Over het algemeen raden wij een advocaat aan en kunnen u ook helpen met het vinden van de juiste advocaat. Een advocaat vraagt over het algemeen 1% van de koopprijs van het huis. Meestal is er wel een maximum bedrag, dus als de 1% hoger liggen dan bijvoorbeeld € 4.500, betaalt u maximaal € 4.500.

Hypotheek in Portugal

Belgen en Nederlanders kunnen vrij gemakkelijk aan een hypotheek geraken in Portugal. Wel moet u kunnen bewijzen dat u over voldoende inkomsten beschikt in Portugal of uw thuisland, en ook moet u kunnen aantonen welke schulden u heeft op het moment van de hypotheekaanvraag in uw thuisland. U kunt ongeveer 60% van de door de bank uitgevoerde taxatiewaarde lenen. Op de hypotheek betaald u ook een hypotheekbelasting van 0,8% aan de staat.

Hoe zoekt u het beste vastgoed aan de Algarve?

De meeste mensen maken zich het zoeken van vastgoed aan de Algarve te moeilijk. Dit komt omdat de vastgoedmarkt en de makelaardij in Portugal er anders uit ziet dan bijvoorbeeld in Nederland of België.

Vastgoed portals op het internet

Vele mensen beginnen met zoeken van vastgoed op het internet. Daarbij komen ze vaak op vastgoedportals terecht zoals Idealista, Imatico of CasaSapo. Terwijl deze sites op het eerste gezicht een goed overzicht geven over de vastgoedmarkt in Portugal, zo zijn er ook nadelen aan deze portals. Omdat makelaars in Portugal meestal geen exclusiviteit hebben op hun vastgoedaanbod, komt het vaak voor dat u op deze portals hetzelfde vastgoed keer op keer tegenkomt. Af en toe zorgen de verschillende foto's ervoor dat u vaak niet door heeft dat het om hetzelfde huis of appartement gaat. Ook houden niet alle makelaarskantoren hun publicaties op deze sites goed bij. Veel vastgoedobjecten op Idealista, Imatico of CasaSapo zijn al verkocht, of de prijs klopt niet meer.

Conclusie: door gebruik te maken van deze portals kunt u snel een goed overzicht over de markt krijgen, maar verliest u ook veel tijd door overbodige aanvragen.

Makelaars

Bij uw zoektocht op internet gaat u niet alleen maar boven genoemde portals tegenkomen, maar ook de verschillende sites van makelaarskantoren. Er zijn honderden makelaars actief in de Algarve. En omdat er geen exclusiviteit is, vindt u alle beschikbare vastgoedobjecten bij verschillende makelaarskantoren terug. U maakt het zich daarom onnodig moeilijk om met 20 makelaars samen te werken, terwijl één enkele onafhankelijke makelaar alles voor u kan regelen. Belalgarve Consultants is bijvoorbeeld een onafhankelijk en Nederlandstalig makelaarskantoor. Daardoor hebben de makelaars van Belalgarve Consultants niet enkel toegang tot hun eigen vastgoedaanbod, maar ook alle andere beschikbare panden aan de Algarve en in heel Portugal. Uw zoektocht wordt veel geordender, overzichtelijker en minder stresserend door enkel en alleen met één makelaar samen te werken dan met 10 of 20 die uiteindelijk allemaal hetzelfde te bieden hebben. 

Let er in alle gevallen op dat makelaars een vergunning hebben. Illegale makelaars zijn jammer genoeg nog steeds een ernstig probleem in Portugal. Werkt u met een illegale makelaar samen, dan heeft u geen poot om op te staan als er tijdens het koopproces iets misloopt. Een legale makelaar met vergunning herkent u aan het AMI-nummer, dat op alle publicaties van de makelaar vermeld moet staan. Het AMI-nummer van Belalgarve Consultants is bijvoorbeeld 18883.

Het koopproces voor vastgoed aan de Algarve

Als u dan eindelijk uw droomwoning of droomhuis aan de Algarve gevonden heeft, begint het eigenlijke koopproces.

Een bod maken

De eerste stap is een bod te doen. De makelaar weet meestal al of er iets aan de vraagprijs van af kan of niet. Het is een mythe dat dit altijd sowieso mogelijk is. Dit komt omdat tijdens de financiële crisis van 2008 de vastgoedprijzen aan de Algarve zijn ingestort en tot 2014 bleven dalen. Eigenaren wilden of moesten kost wat het kost van hun panden af en gingen met vrijwel ieder bod akkoord. Maar sinds 2015 blijven de vastgoedprijzen aan de Algarve stijgen. Koopt u van een privé-eigenaar, dan is er af en toe iets aan de prijs te doen. Bij nieuwbouw koopt u vastgoed bij een projectontwikkelaar. Hier kan vrijwel nooit onderhandeld worden. Sterker nog, met ieder verkocht appartement stijgen de prijzen van de nog beschikbare appartementen. Er snel bij zijn, is dan zeker aangeraden!

De koopovereenkomst

Als het bod aanvaard wordt, kan men overgaan tot de koopovereenkomst. In deze overeenkomst wordt de hoogte van de aanbetaling en het tijdstip van de finale koopakte vastgelegd. Ook krijgt u met de koopovereenkomst een inventaris, waar precies op vermeld staat wat er allemaal is inbegrepen, zoals meubels, airco, keuken enz.

De tijdspanne tussen de koopovereenkomst en de finale koopakte kan onderhandeld worden. Meestal ligt dit tussen één maand en maximaal 3 maanden. Ook over de hoogte van de aanbetaling kan meestal onderhandeld worden. Dit ligt normaal tussen de 10% en de 30% van de overeengekomen koopprijs.

De finale koopakte

De laatste stap van het koopproces vindt bij de notaris of een hiervoor vergunde advocate plaats. Tijdens het tekenen van de koopakte wordt het resterende bedrag van de koopprijs overgemaakt aan de eigenaar en ontvangt u als nieuwe eigenaar de sleutels. Op dit moment betaalt u ook de notariskosten en alle transactiebelastingen.

Vastgoed bezitten aan de Algarve

Het koopproces is nu rond en u bent trotse bezitter van uw eigen stukje paradijs onder de zon van de Algarve. Natuurlijk brengt het bezit van vastgoed aan de Algarve enkele verplichtingen en ook opportuniteiten met zich mee.

Gemeentebelastingen (IMI)

Alle vastgoedeigenaren aan de Algarve krijgen te maken met de gemeentebelasting, in Portugal bekend onder de afkorting IMI. Deze wordt onder meer berekend op de fiscale waarde van uw huis (die meestal stukken lager ligt dan de marktwaarde). Uw makelaar kan in vrijwel alle gevallen de te betalen gemeentebelasting van panden waarin u interesse heeft al vooraf meegeven.

Gemeenschapskosten

Bevindt zich uw vastgoed in een woongemeenschap of appartementengebouw, dan krijgt u boven op de IMI ook te maken met gemeenschapskosten. Dit zijn alle onkosten voor het onderhoud van de publieke ruimtes binnen de woongemeenschap of gebouw gedeeld door het aantal eigenaren. De hoogte hiervan hangt sterk af van of uw woongemeenschap over een gemeenschappelijk zwembad beschikt, een lift of grote tuinen, en ook van het aantal eigenaren. Ook deze kosten kunnen in vrijwel alle gevallen op voorhand aan u worden meegegeven.

Vastgoedbeheer en vakantieverhuur

Vele Nederlandse en Belgische eigenaren van vastgoed aan de Algarve verblijven er niet het hele jaar door. Vooral huizen en villa's moeten dan onderhouden worden. Op buitenlandse vastgoedaankopen en beleggingen gespecialiseerde makelaarskantoren, zoals Belalgarve Consultants, bieden daarom ook na de verkoop vastgoedbeheerdiensten aan. Ze kunnen er voor zorgen dat uw vastgoedaankoop door middel van vakantieverhuur extra rendement oplevert. Op deze manier wordt uw vastgoed in de Algarve niet enkel een stukje paradijs om van te genieten, maar ook een slimme investering met jaarlijkse rendementen die boven de 5% kunnen liggen. Iets wat geen bank na kan doen.

Heeft u vragen of twijfels over de aankoop van vastgoed aan de Algarve? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze professionele adviseurs. Wij helpen u graag zonder verplichting en geheel gratis verder om uw droom werkelijkheid te laten worden.

Op zoek naar vastgoed aan de Algarve? Laat ons voor u zoeken!

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op