Hoe je als Nederlander of Vlaming een huis koopt in Portugal

05-05-2022

De vereisten om als Nederlander of Vlaming een huis te kopen in Portugal

Het kopen van een huis in Portugal als buitenlander in Portugal is niet ingewikkeld, maar er zijn enkele componenten waarmee rekening moet worden gehouden, zoals bijvoorbeeld het NIF-nummer. Ook is het noodzakelijk om de documenten te begrijpen die u moet evalueren voordat u de aankoop voltooit, hoe u een koopovereenkomst kunt ondertekenen en hoe u een banklening kunt krijgen.

Wie mag in Portugal een huis of woning kopen?

Iedereen, ongeacht de nationaliteit, kan een woning kopen in PortugalDe enige vereiste is het bezitten van een in Portugal geldig belastingnummer (NIF). Het koopproces van een woning in Portugal is voor EU-onderdanen zoals Nederlanders en Vlamingen door het vrije verkeer van personen en kapitaal zelfs nog eenvoudiger dan voor niet EU-onderdanen.

Het aanvragen van een NIF-nummer in Portugal is gratis en kan door residenten en niet-residenten gekregen worden. Buitenlandse burgers hoeven hiervoor alleen een geldig paspoort te laten zien. Voor Nederlanders en Vlamingen volstaat zelfs al een Nederlandse of Belgische identiteitskaart.

Het koopproces

De verwerving van vastgoed kan veel documentatie en bureaucratie met zich meebrengen, daarom verloopt het proces vaak via gespecialiseerde tussenpersonen zoals advocaten. Toch is het handig om te weten, welke documentatie nodig is voor de aankoop van een woning in Portugal.

Belangrijke documenten voordat u de woning koopt

Voordat u vastgoed in Portugal koopt, en daarbij maakt het niet uit of u Portugees of Buitenlands bent, zijn er bepaalde documenten die geëvalueerd moeten worden om ervoor te zorgen dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan ​​na het voltooien van de aankoop:

1) Technisch gegevensblad van het vastgoed (Ficha técnica de habitação - FTH)

Dit document bevat de technische en functionele kenmerken van een gebouw voor huisvesting. Het is mogelijk om een ​​exemplaar op te vragen bij het gemeentehuis van de betreffende plaats. Dit document is vereist voor gebouwen die zijn gebouwd, of die verbouwings-, uitbreidings- of verbouwingswerken hebben ondergaan na 30 maart 2004, de datum van inwerkingtreding van het wetsbesluit hierover.

2) Eigendomscertificaat (Certidão do Teor)

Het Eigendomscertificaat van vastgoed kan worden verkregen bij de registratiedienst van de betreffende gemeente en maakt het mogelijk om de naam van de echte eigenaren van een onroerend goed, de samenstelling en eventuele bijbehorende bijlagen te valideren.

3) Eigendomskadaster (Caderneta Predial)

Het Kadaster maakt het meteen mogelijk om de fiscale context van het vastgoed te begrijpen zoals bijvoorbeeld de te betalen gemeentebelasting (IMI - Imposto Municipal sobre Imóveis). Het kan worden aangevraagd bij de belastingsdienst, zowel fysiek als ook digitaal.

4) Energiecertificaat

Het energiecertificaat analyseert de energetische prestaties van een gebouw, op een schaal van A+ (zeer efficiënt) tot F (zeer inefficiënt), en wordt uitgegeven door technici die gecertificeerd zijn door het Energieagentschap. Dit certificaat is verplicht voor elk onroerend goed dat op de vastgoedmarkt wordt geplaatst (koop of verhuur) en het is de verantwoordelijkheid van de verkopende of verhurende eigenaar om het te verkrijgen.

De koopovereenkomst

In de koopovereenkomst wordt het volgende vastgelegd:

  • Overeengekomen waarde voor de aankoop van de woning en betalingswijze;
  • Gedetailleerde identificatie van de koper en verkoper;
  • Woninggegevens, te weten onder meer typologie, ligging en gebouwomschrijving;
  • Bedrag van de aanbetaling of overeengekomen voorschot (indien van toepassing);
  • Deadline voor ondertekening van het definitieve koopcontract en eventuele gevolgen als dit niet volgens afspraak gebeurt;
  • Punt dat aangeeft dat het onroerend goed vrij van niet-discriminerende kosten wordt verhandeld;
  • Woon- of bouwvergunning.

Prijzen in verschillende regio's

Lissabon is verreweg de duurste regio in Portugal om vastgoed te kopen, met een gemiddelde prijs van € 455.885 of € 2.787,11 / m². 

De stad Porto, de regio van de Algarve en het eiland Madeira volgen, met respectievelijk € 299.328 (€ 1.527,88 / m²), € 421.255 (€ 2.081,24 / m²) en € 417.588 (€ 2.114,84 / m²).

Aan het andere uiterste zijn Portalegre, Guarda en Castelo Branco de districtshoofdsteden met de goedkoopste woningen, met prijzen per vierkante meter onder de € 700.

Kan ik als Nederlander of Belg een lening of hypotheek in Portugal verkrijgen?

Dit is één van de meestgestelde vragen die wij krijgen, en het antwoord is 'ja'! Buitenlanders kunnen een banklening krijgen om vastgoed in Portugal te kopen.

Het percentage van de aankoopprijs waarvoor de meeste banken bij buitenlanders bereid zijn te financieren is echter in de regel maximaal 70%.

De schuldenlast kan in de meeste gevallen niet hoger zijn dan 30 of 35% van het inkomen van de buitenlandse burger. De krediettermijn is doorgaans 5 tot 40 jaar.

Vragen over het aankopen van vastgoed in Portugal?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!